Ocupația de observator gastronomic oferă numeroase surprize. Am dat peste primul magazin deținut de asiatici, pentru asiatici. Desfide orice comparație (probabil îți spui în gând că mai există? gândește-te încă odată).

Cu ceva timp în urmă, la penultima excursie în Piața Obor, având ca subiect grâul pentru colivă (comemorarea mamei, la 5 ani de la moartea ei), grâu pentru colivă NU arpacaș, grâu arnăut, prin vechea hală bântuind, într-o fracțiune de secundă am dat peste magazinul surprins în imaginea din antet.

Fracțiunea de secundă a fost cât despre o istorie, ca simbolizând o întreagă narațiune.

Asiaticii „furnicind”, moșmondind în grup, printre ofertele de mirodenii, ca într-un context familiar, mi-a semănat cu o secvență din unul din episoadele seriei „Războiul stelelor”. Când Han Solo intră într-un bar, unde mulți extratereștri, imaginați de creatorii filmului, unii mai ciudați ca alții, vorbesc-zumzăie-discută, în surdină.

Întâmplarea mi-a părut ilustrativă. Pentru că magazinul este deschis, operează, unde?

Subiect de cercetare antropologică, nu numai de asta, magazinul cu mirodenii orientale este deschis în Halele centrale Obor. Acesta este un loc simbolic pentru București, se află pe vechea așezare a Moșilor – unul din târgurile tradiționale ale orașului, încă din sec. XIX.

Acceptarea mâinii de lucru din Asia, de câțiva ani, aduce cu sine și astfel de inițiative antreprenoriale. Dacă stăm să judecăm, pe ici-colo, ofertele de mirodenii, magazine, din cele antreprenoriale, sunt operate de arabi, de turci, uneori de români. Dar de asiatici, pentru asiatici, așa cum se petrecea când am vizitat Halele centrale, nu am mai văzut.

Este doar un aspect al fenomenului. Citeam recent în presă că până acum au ajuns în România, în ultimii ani, circa 100.000 de persoane din Asia.

Fotografia este ilustrativă pentru emergența acestui fenomen, acest magazin deținut de asiatici (patronul era acolo, lângă marfă), un grup de asiatici ca niște albinuțe – în căutarea specificului național, mirodenii pentru preparatele pe care le vor găti, ca acasă, undeva, într-un dormitor comun din oraș. În căutarea fericirii.