Credit foto Mariya@Pixabay

Delicios. Dar atenție, döner nu este șaorma. 


Döner este numele dispozitivului rotativ de la care a împrumutat numele produsului. Numele sunt vreo trei, le citiți în documentul oficial.


Döner se servește de fapt într-o chiflă, nu într-o lipie.


Nu Turcia cere, ci un grup de producători. Așa este conform regulamentului european. Mă înșel? Este o noutate care va fi speculată eronat și pe bază de prejudecăți, citiți la LINK.


Specialitatea Tradițională Garantată este produsul alimentar care beneficiază de protecție (prin Regulamentul european 1151/2012) pentru denumirea tradițională, ce corespunde unei rețete, unui mod de producție. Cererea de protecție poate fi depusă de un grup de producători, dar produsul poate fi realizat de oricine, cu condiția ca dacă este numit döner, să fie produs doar într-un anume fel și după o anume rețetă.


Am copiat mai jos textul din JOUE care descrie de fapt ce înseamnă un döner autentic. Altfel spus, cine nu va prepara döner-ul, în viitor, așa cum se va acorda protecția, poate primi sancțiuni contravenționale. Sau, și mai altfel spus, döner-ul autentic este numai cel va fi realizat conform caietului de sarcini depus la Uniunea Europeană.


C/2024/2873

24.4.2024

Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(C/2024/2873)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

CAIETUL DE SARCINI AL UNEI SPECIALITĂȚI TRADIȚIONALE GARANTATE

„DÖNER”

Nr. CE: TSG-TR-02843 – 20 mai 2022

Statul membru sau țara terță Turcia

1.   Denumirea (denumirile) propusă (propuse) pentru înregistrare

„Döner”

2.   Tipul de produs [a se vedea Anexa XI]

Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.)

3.   Motivele înregistrării

3.1.   Indicați dacă produsul

rezultă în urma unui mod de producție sau de prelucrare sau a unei compoziții care corespunde practicii tradiționale pentru produsul sau alimentul respectiv;

este produs din materii prime sau ingrediente care sunt cele utilizate în mod tradițional.

[A se furniza explicații]

„Döner” este un produs tradițional din carne preparat prin fixarea pe orizontală, pe o frigare pentru „Döner” din oțel inoxidabil, a unor bucăți de carne de vită, oaie sau pui, feliată subțire și orizontal și prin frigerea cărnii prin rotirea acesteia pe verticală, în jurul propriei axe, în fața focului. Înainte de frigere, bucățile de carne feliată subțire și orizontal sunt marinate într-un amestec de iaurt sau lapte, piure de ardei sau tomate, ierburi aromatice, mirodenii și sare. În timpul fixării pe frigare, între straturile de carne se introduc bucăți de grăsime, de seu sau de grăsime de oaie din zona cozii, feliate orizontal. Ca sursă de carne, se utilizează bucăți mari de carne de vită sau carne de oaie, carne de vită tocată sau carne de oaie tocată, sau un amestec al acestora, ori carne de pui.

De la începutul anilor 1800, „Döner” s-a răspândit din Istanbul în diferite orașe din sfera otomană. Preparatul era gătit și vândut în restaurante și în hanuri. Conform manuscrisului lui Takiyyiddin, frigerea pe verticală a preparatului „Döner” datează din 1546. Caracterul tradițional al producției este conferit de modul de preparare (feliere, marinare, înfigerea bucăților unele peste celelalte pe o vergea) și de frigerea pe verticală, prin rotație.

Se spune că Grecia a fost prima țară din Europa în care a fost introdus preparatul „Döner”, în cursul unui schimb de populație între Turcia și Grecia din 1922. În Grecia, produsul a fost numit „gyro”.

Preparatul „Döner” a devenit un simbol cultural al imigrației populației turce în Europa, în special în Germania, care a continuat intens în perioada 1962-1979. Potrivit Asociației Producătorilor Turci de Döner din Europa (ATDID), „Döner” a fost produs pentru prima dată de lucrătorul turc Kadir Nurman la Berlin în anul 1972. De atunci, denumirea și procesul de producție au rămas neschimbate, răspândindu-se pe scară largă în Germania și în alte țări europene.

În cele din urmă, „Döner” a devenit unul dintre cele mai populare preparate stradale etnice. După 35 de ani de cercetare, sociologul german Eberhard Seidel a publicat o carte intitulată „Döner: Eine türkisch-deutsche Kulturgeschichte” în 2022, cu ocazia celei de a 50-a aniversări a preparatului „Döner” în Germania.

3.2.   Indicați dacă denumirea:

a fost utilizată în mod tradițional pentru a desemna produsul specific;

arată caracterul tradițional sau caracterul specific al produsului.

[A se furniza explicații]

Termenul „Döner” se referă la tehnica tradițională de frigere, nu la o arie geografică. Dicționarul limbii turce al Institutului Limbii Turce descrie „Döner” ca fiind un tip de kebab obținut prin fixarea pe orizontală a unor bucăți de carne feliată, utilizând o tijă metalică, cunoscută sub denumirea de frigare pentru döner, și prin frigerea pe verticală, în fața focului, prin rotirea axei. „Döner” vine de la verbul „dönmek” , care înseamnă „a se întoarce”.

Cu toate acestea, în Europa, preparatul a devenit cunoscut ca „Döner Kebab”. În acest context, „kebab” este o denumire generică utilizată pentru toate tipurile de carne gătită în fața focului, fiind la origine un cuvânt din limba arabă. Există mai multe tipuri de kebab, cum ar fi Adana Kebab, Urfa Kebab, Şiş Kebab, Patlıcan Kebab, Kuyu Kebab etc. Toate aceste tipuri de kebab, cu excepția „Döner Kebab”, sunt produse fie din carne tocată (Adana Kebab) sau carne tăiată în cuburi (Patlıcan Kebab și Şiş Kebab, Tokat Kebab), fie din carcase întregi (Kuyu Kebab). Înainte de frigere, acestea sunt fixate pe o vergea scurtă și sunt fripte pe orizontală deasupra focului sau pe verticală într-un puț.

După cum s-a menționat anterior, în cartea sociologului german Eberhard Seidel, termenul (termenii) „Döner” sau „Döner Kebab” nu s-a (s-au) schimbat de când preparatul a fost produs pentru prima dată la Berlin în 1972. Există mai multe articole științifice care indică acceptarea pe scară largă a termenului (termenilor) „Döner” sau „Döner Kebab” și utilizarea acestuia (acestora) în întreaga Europă, după cum se prezintă mai jos. Există chiar și asociații înființate de producătorii de „Döner” în Germania și la nivel european.

4.   Descriere

4.1.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1, inclusiv principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice ale produsului, care demonstrează caracterul specific al acestuia [articolul 7 alineatul (2) din regulament]

„Döner” este un produs tradițional din carne, fript pe verticală, în fața focului, prin rotirea în jurul propriei axe, după marinarea, cu o varietate de mirodenii (piper negru, piper alb, piper roșu), cimbru și sare, a bucăților de carne feliată subțire și orizontal, obținute din carcase de bovine, de ovine sau de pui. Dacă este necesar, se adaugă iaurt sau lapte și ceapă. Laptele nu se utilizează pentru marinarea cărnii de pui. După aceea, feliile subțiri de carne sunt înfipte pe o frigare, împreună cu bucăți de grăsime animală (grăsime de bovine, seu sau grăsime de oaie din zona cozii) tăiate subțire și orizontal. Ca sursă de carne poate fi utilizată și carne tocată de vită sau de oaie sau un amestec al acestora. În funcție de sursa cărnii, preparatul „Döner” poate fi clasificat ca „Döner” de carne roșie (de bovine și de ovine) și „Döner” de pui.

La rândul său, „Döner” de carne roșie poate fi clasificat în funcție de forma cărnii roșii ca Yaprak (carne feliată), Kıyma (carne tocată) și Karışık (amestec).

1.

Preparatul „Döner”Yaprak (döner din carne feliată) este produs din carne de la carcase de bovine sau de ovine, bucățile mari de carne fiind tăiate orizontal în felii cu o grosime de 3-5 mm.

2.

Preparatul „Döner”Kıyma (döner din carne tocată) este produs din carne roșie tocată, provenită de la carcase de bovine și/sau de ovine. Acest tip de „Döner” conține carne tocată provenită de la carcase de bovine sau de ovine în proporție de 100 %.

3.

Preparatul „Döner”Karışık (döner din amestec de carne) este produs din bucăți de carne de vită feliată subțire și orizontal (cel puțin 60 %) și carne tocată de vită sau de oaie (cel mult 40 %).

„ Döner ” de pui

Este produs din carne de pui (pulpă superioară și piept), tăiată orizontal în felii cu o grosime de 1-2 cm.

În cele ce urmează, sunt prezentate câteva proprietăți fizice și chimice ale produsului „Döner” în stare crudă, indiferent de tip.

Conținut de grăsime din masă: maximum 25 % pentru tipurile produse din carne roșie și 20 % pentru cele produse din carne de pasăre

pH: 5,2-6,3, indiferent de tipul de „Döner”

Conținut de sare din masă: maximum 2 %

Conținut de colagen în conținutul total de carne, din masă: maximum 15 % pentru tipurile produse din carne roșie și 10 % pentru cele produse din carne de pasăre

Amidon + proteine vegetale din masă: maximum 1,0 %

Conținut de amoniac: maximum 30 mg/100 g

Indice de peroxid doar în grăsimea extrasă din „Döner” în stare congelată: maximum 1,5 mmol O2/kg

Preparatul „Döner” nu trebuie să conțină proteine care nu sunt de origine animală, amidon, substanțe care conțin amidon, soia și produse din soia. Cantitatea de amidon și proteine vegetale care pot proveni din compoziția mirodeniilor nu poate depăși 1 % din greutatea totală. Preparatul „Döner” produs din carne de pui nu trebuie să conțină organe interne, țesuturi străine și carne de pasăre separată mecanic. Este interzisă prezența în carne a hiperemiei și a ganglionilor limfatici. Toate bucățile de carne trebuie să fie obținute de la animale sănătoase.

Indiferent de tipul de „Döner”, partea friptă de la suprafață este tăiată de sus în jos, într-o fâșie subțire cu o grosime de 3-5 mm, atunci când este gata. În fâșia de „Döner” friptă și tăiată, straturile de carne și de grăsime pot fi diferențiate clar și separate cu ușurință. În timpul procesului de frigere, partea de „Döner” orientată spre foc devine maro-închis, dobândind uneori o crustă, în timp ce fața tăiată are o culoare maro mai deschisă și o textură mai moale.

La degustare, preparatul „Döner” fript este caracterizat de un gust de carne la grătar. Aroma se poate modifica în funcție de sursa focului. În cazul utilizării unui foc de lemne, aroma de afumat contribuie la aroma asemănătoare celei de carne la grătar. În timpul frigerii la foc, stratul de grăsime se topește într-o anumită măsură, contribuind la aromă în ansamblu. Utilizarea pastei de ceapă și a iaurtului în timpul marinării conferă produsului „Döner” o aromă de ceapă la grătar și un gust acrișor. În funcție de cantitatea de piper negru, piper roșu, piper alb, cimbru și sare, se remarcă, de asemenea, un gust iute și sărat, însoțit de un miros delicat de cimbru.

4.2.   Descrierea metodei de producție a produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1, metodă pe care producătorii trebuie să o urmeze, inclusiv, după caz, natura și caracteristicile materiilor prime sau ale ingredientelor utilizate, precum și metoda de preparare a produsului [articolul 7 alineatul (2) din regulament]

Prepararea materiei prime și procesul de producție:

Ingrediente

Pentru „ Döner ” de carne roșie

100 kg de carne din carcase de bovine cu o vârstă de cel puțin șaisprezece luni sau de carne din pulpa superioară și/sau spate provenită de la ovine cu o vârstă de cel puțin șase luni

8-10 kg de grăsime animală (seu de bovine, grăsime de bovine, grăsime de oaie din zona cozii, seu de ovine)

2,0-3,0 kg de iaurt sau lapte, dacă este necesar

2,0-3,0 kg de ceapă

2,0-3,0 kg de sare

100-200 g de piper negru

100-200 g de piper alb

100-200 g de piper roșu

100-200 g de cimbru

Pentru „ Döner ” de pui

100 kg de piept și/sau pulpă superioară de pui

8-10 kg de grăsime animală (seu de bovine, grăsime de bovine, grăsime de oaie din zona cozii, seu de ovine)

2,0-3,0 kg de iaurt, dacă este necesar; pentru „Döner” de pui nu se utilizează lapte

2,0-3,0 kg de ceapă

2,0-3,0 kg de sare

100-200 g de piper negru

100-200 g de piper alb

100-200 g de piper roșu

100-200 g de cimbru

500-1 000 g de pastă de ardei sau de tomate

Producție

Pregătirea blocului de „Döner”:

Carnea roșie este feliată orizontal în bucăți cu o grosime de 3-5 mm sau carnea de pui este feliată în bucăți cu o grosime de 1-2 cm, cu ajutorul unor mașini de uz alimentar sau cuțite.

Feliile subțiri de carne se amestecă bine cu mirodenii, cimbru și sare, pentru marinare. Pe lângă sare și mirodenii, se utilizează, dacă este necesar, ceapă, lapte și iaurt.

Bucățile de carne de pui se amestecă, de asemenea, cu mirodenii, cimbru și sare, pentru marinare. Pe lângă sare și mirodenii, se utilizează, dacă este necesar, ceapă, pastă de tomate și de ardei și iaurt. Pentru marinarea cărnii de pui nu se utilizează lapte.

Carnea este lăsată apoi să se odihnească la +4 °C timp de cel puțin 10 ore.

După marinare, bucățile de carne feliată sunt fixate pe orizontală pe o vergea din metal inoxidabil, cunoscută sub denumirea de frigare pentru döner. În timpul fixării pe frigare, la fiecare 3-5 straturi de carne feliată se introduc felii de seu de bovine și/sau bucăți de grăsime de oaie din zona cozii, cu o grosime de 3-5 mm, fără să rămână spații. Această procedură începe de la bază și se încheie în vârf, formându-se astfel un „bloc de Döner”.

Blocul de „Döner” în stare crudă este apoi fasonat cu un cuțit special din oțel inoxidabil (cu o lungime de cca 55 cm) cunoscut sub denumirea de cuțit de döner, căpătând o formă de ou, de fus sau conică.

Blocul de „Döner” în stare crudă poate fi congelat într-o cameră de congelare la -40 °C, iar apoi poate fi ținut în spații de depozitare la -18 °C timp de maximum șase luni. Produsele congelate sunt expediate cu vehicule frigorifice la -18 °C, fără întreruperea lanțului frigorific. Blocurile de „Döner” în stare crudă pot fi, de asemenea, depozitate la fața locului la o temperatură cuprinsă între 0 și +4 °C timp de maximum 12 ore.

Tehnică de frigere

Blocul de „Döner” în stare crudă scos din spațiul de refrigerare este așezat vertical în fața unui rotisor pentru „Döner” cu flacără ajustabilă, la o distanță de 10-15 cm de foc, și este supus unui proces de frigere prealabilă timp de cel puțin 45 de minute, rotindu-se continuu, până când întreaga suprafață este ușor friptă și acoperită de o crustă.

Pentru frigerea preparatului „Döner”, se utilizează sisteme cu diferite surse de foc, cum ar fi cele pe bază de gaze naturale, cele electrice, cele cu tuburi, cele pe bază de lemne și cele pe bază de cărbuni.

Pe măsură ce suprafața este friptă, blocul de „Döner” este rotit astfel încât părțile crude să fie expuse la foc. Între timp, părțile fripte sunt tăiate de sus în jos cu un cuțit din oțel inoxidabil cunoscut sub denumirea de cuțit de döner (cu o lungime de cca 55 cm) sau cu un dispozitiv mecanic, într-o formă asemănătoare panglicilor, cu o grosime de 3-5 mm.

4.3.   Descrierea principalelor elemente care conferă caracterul tradițional al produsului [articolul 7 alineatul (2) din regulament]

Printre caracteristicile tradiționale ale preparatului „Döner” produs în Turcia și în Europa se numără următoarele:

tăierea pe orizontală, cu un cuțit, a cărnii roșii cu o grosime de 3-5 mm și a cărnii de pui cu o grosime de 1-2 cm;

utilizarea diferitelor tipuri de mirodenii și a sării. Dacă este necesar, pentru marinarea produsului „Döner” de carne roșie se utilizează lapte sau iaurt. În cazul produsului „Döner” de pui nu se utilizează lapte;

fixarea bucăților de carne pe frigarea pentru döner și introducerea, între bucățile de carne, a uneia sau mai multor felii de grăsime și seu de vită, precum și de grăsime din zona cozii și seu de oaie în această etapă;

modelarea blocului de „Döner” prin fasonare cu un cuțit, conferindu-i o formă de ou, de fus sau conică, după aranjarea bucăților de carne și de grăsime pe o frigare pentru döner;

frigerea blocului de „Döner” prin rotirea acestuia pe verticală, în jurul propriei axe, în fața focului;

tăierea preparatului „Döner” într-o fâșie subțire de 2-5 mm, de sus în jos, cu cuțitul de döner.

Caracteristicile tradiționale ale produsului „Döner”, cum ar fi prepararea blocurilor de „Döner” cu felii de carne tăiată orizontal și frigerea pe verticală, sunt clarificate în numeroase documentare, reportaje și diverse materiale video ale întreprinderilor disponibile cu privire la producătorii de „Döner” din UE. Un reportaj al Deutsche Welle intitulat „Döner Kebab: How The Turkish Dish Came to Germany” (Döner Kebab: cum a ajuns preparatul turcesc în Germania) din 2021, realizat de Max Modler, și un documentar al ZDF realizat de Sebastian Lege, „Die Tricks der Lebensmittelindustrie”, din 2021, expun în mod clar călătoria preparatului „Döner” din Turcia în Europa și caracteristicile tradiționale ale acestuia.

În plus, orientările privind carnea și produsele din carne publicate la 28 iulie 2022 în Monitorul Oficial Federal de Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania descriu etapele de producție și ingredientele care trebuie utilizate în „Döner kebab”. În prezent, în unele landuri germane, cum ar fi Bavaria, se oferă cursuri oficiale de formare pentru „Măcelar Döner kebab” sau „Specialist Döner kebab”. În centrele respective, sunt predate prepararea blocurilor de „Döner” în mod tradițional și tehnici de frigere pe verticală.

Produsul „Döner” nu este doar cel mai popular preparat stradal din Germania, ci este apreciat și în alte țări europene, ocupând locul al treilea în Franța. Există numeroase știri, reportaje și reclame legate de „Döner” în mass-media europeană. În articolul său intitulat „Transnational Döner Kebab taking over the UK” (Preparatul transnațional „Döner kebab” a pus stăpânire pe Regatul Unit), publicat în Transnational Marketing Journal (TMJ), İbrahim Sirkeci (2016) a vorbit despre modul în care „Döner” a devenit popular în Regatul Unit. Într-un capitol intitulat „MC Kebap: Döner Kebap and the Social Positioning Struggle of German Turks” (MC Kebap: Döner Kebap și efortul de poziționare socială al populației turce din Germania) din cartea „Changing food habits: case studies from Africa, South America and Europe” (Schimbarea obiceiurilor alimentare: studii de caz din Africa, America de Sud și Europa) din 1999, editată de Carola Lentz, Ayşe S. Çağlar a studiat în mod exclusiv istoria preparatului „Döner” în Europa, împreună cu aspectele sociale și economice. Capitolul subliniază succesul de care s-a bucurat în Europa produsul „Döner”, date fiind caracteristicile sale tradiționale. În capitolul său intitulat „Döner Kebab and West German Consumer (Multi-) Cultures” (Döner Kebab și multiculturalismul consumatorilor din vestul Germaniei) din cartea „Hybrid Cultures – Nervous States” (Culturi hibride – State neliniștite) editată de Ulrike Linder, Maren Möhring, Mark Stein și Silke Stroh și publicată în 2011, Maren Möhring descrie „dönerci” ca fiind persoana care frige carne pe o țepușă verticală și o feliază cu un cuțit ascuțit, asemănător cu o sabie.

Valoarea economică a produsului „Döner” în Europa este de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Asociația Producătorilor Turci de Döner din Europa (ATDID), înființată în 1996, reprezintă acest sector în Europa.


(1)   JO L 343, 14.12.2012, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/2873/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)