piața Râmnicu Sărat

Vizitați piața „Râmnicu Sărat’ ” atât cât mai există în forma actuală. Pitorească, folclorică, ofertantă, incitantă, activantă. Un crâmpei de patrimoniu care cu siguranță va fi victima primăriei la un moment dat. Morbul modernizării este mortal (sic!).

Pentru cine locuiește în preajma/vecinătatea cimitirului Izvorul Nou sau, alt punct de reper, mall-ului Parklake, în coasta SUPECO, retailul low cost al Carrefour, se află piața urbană de la Râmnicu Sărat. Este numele locului, al vecinătății, al stației STB. De când mă știu, toată aria a fost numită „la Râmnicu Sărat”.

Așa cum ne arată istoria recentă, a se vedea piața Norilor din sectorul 4, condus de P.S.D., unele autorități locale debordează de energia modernizării care se traduce prin demolarea piețelor vechi, pentru a construi în loc mini mall-uri.

Primăriile se erijează practic, prin demolarea piețelor urbane vechi, în dezvoltatori imobiliari, investind în crearea de spații comerciale. Ceea ce era un atribut esențial al primăriilor din timpul comunismului, nu ar trebui să mai fie în prezent.

Agenții economici privați ar trebui să fie cei care să opereze spații comerciale, construite de alți agenți economici privați. Sau să închirieze spații comerciale de la privați. Riscurile se împart astfel între operatori privați, nu sunt suportate de bugetul public, care este colectat de la rezidenții plătitori de taxe.

Am făcut această digresiune, ca să atrag din nou atenția la faptul că odată cu demolarea unei piețe nu se înlătură doar partea materială ce constituie piața, ci sufletul ei. O întreagă comunitate de mici afaceri, trama de tarabe dar și de oameni din spatele lor, cu produsele specifice. Se demolează și înlătură o întreagă țesătură de relații sociale, o cultură a pieței. După „modernizarea” unei piețe urbane, sufletul vechii piețe moare. Reapare un nou corp modern, luminios, curat, aseptic, dar fără suflet.

Nu mă pricep întrutotul cum anume să fie păstrat sufletul unei piețe (cred că este nevoie de un studiu multidisciplinar sociologic, antropologic despre piața respectivă) și să i se schimbe și înfățișarea.

Însă comunitățile merită să reflecteze iar primăriile să stea de vorbă cu oamenii, să se gândească de 7 (șapte) ori înainte de a demola.

Vizitați piața Râmnicu Sărat atât cât mai există în forma actuală. Pitorească, folclorică, ofertantă, incitantă, activantă. Un crâmpei de patrimoniu care cu siguranță va fi victima primăriei la un moment dat. Morbul modernizării este mortal (sic!).