Vești bune, s-a publicat cererea de protecție pentru „Batog de sturion” AICI . În EUR-Lex – 52025XC05637. Produsul „Batog de sturion” a fost lansat în arena europeană, în etapa de validare. Este cineva împotrivă?

Împreună cu echipa de la Asociația „RO-PESCADOR din Tulcea (la nivel tehnic, procesatorii-producători de la Deltaica Seafood), am început să lucrăm la dosarul de cerere de protecție europeană pentru „Batog de sturion”, de prin anul 2022. De atunci și până acum, la publicarea cererii de protecție în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene au trecut 3 ani. Este al 5-lea dosar pe care îl lucrăm împreună.

Portofoliul curent

Este un portofoliu de patrimoniu.

De când lucrăm împreună (cum am menționat mai sus), din 2016 (ne-am cunoscut în 2012), am reușit să obținem protecție europeană pentru 4 produse alimentare care definesc profilul alimentar al județului Tulcea. Odinioară leagănul producției de aperitive pescărești din România, dat de specificul cultural, social și economic local (pe baza puternicei amprente a Deltei Dunării), a revenit în prim planul alimentației naționale, începând cu anii 2000. O adevărată renaștere a industriei locale de aperitive pescărești. Mărire, decădere în tranziție și renaștere.

Dar să enumăr portofoliul: scrumbia de Dunăre afumată I.G.P., salata cu icre de știucă de Tulcea I.G.P., salata tradițională cu icre de crap (cu și fără ceapă) S.T.G., sardeluța afumată conform tradiției din România (în trei variante de asezonare) S.T.G.

Acronimele I.G.P., D.O.P., S.T.G

Fiecare atestă, pe baza parcugerii un traseu de validare a documentație o anumită relație cu aria geografică (I.G.P., D.O.P.) sau o metodă de producție, rețetă (S.T.G.). Grupul de producători care poate face dovada îndeplinirii unor condiții stabilite printr-un Regulament european privind schemele de calitate, poate obține protecția produsului alimentar sub o anumită denumire. Aceasta reprezintă o segmentare  a pieței și un privilegiu pentru producători. Dacă se ajunge acolo.

Dosarul

O cerere de protecție pentru produs Indicație Geografică Protejată (I.G.P.) este fundamentată printr-o documentație care în esență este formată dintr-o introducere cu caracter sintetic și două mari părți.

O parte conține descrierea produsului, caracteristicele sale, cum anume este realizat produsul alimentar, face cunoscut felul în care produsul este diferit de altele din aceeași categorie, din punct de vedere al tehnologiei producției alimentare.

O altă parte, secundară, conține o prezentare, cu argumente, a dovezilor documentare care arată de ce produsul alimentar este relaționat cu aria geografică (în cazul acest, județul Tulcea), precum și argumente privind reputația produsului.

Produsul

(c) Asociația RO-PESCADOR

Batogul de sturion este realizat din sturion de crescătorie nu din captură, pentru că pescuitul sturionului este interzis, prohibit, în județul Tulcea. Este realizat din file dorsal, mușchiul de la spinarea exemplarului. Producția este artizanal industrială, filetarea se face manual, printre altele. Fâșia integrală de mușchi este afumată și apoi împachetată și strânsă cu sfoară.

Numele propus pentru produs este „Batog de sturion”, legătura cu județul Tulcea este intrinsecă.

Etapele

În 21.10.2025, după ce serviciul de specialitate din DG AGRI (Directoratul pentru Agricultură, responsabil de domeniul schemelor de calitate) a examinat cererea, a fost publicată în JOUE cererea de protecție. Dacă ești interesat, aici LINK la fișa de informare.