Asociația C.R.I.E.S. pune în practică, de mai mulți ani, prin abordarea „Gustul ca patrimoniu”, mai multe proiecte care analizează, expun, problematica complexă a producerii hranei, din perspectiva politicilor publice, a relației producător-consumator, dintre consumatorii urbani și mediul rural. Pentru acest proiect, C.R.I.E.S. a atras mai mulți colaboratori, cu ajutorul cărora au parcurs, ca într-un pelerinaj, mai multe arii geografice, în căutarea unor cazuri exemplu de lanț alimentar scurt, pentru a le studia, radiografia, pentru a trage concluzii.
Inițiativa lor face parte din logica intervenției multianuale a C.R.I.E.S. în spiritul „Gustul ca patrimoniu”. Link AICI
Concluziile proiectului au fost prezentate pe 6 octombrie 2024, la Casa Tineretului din Timisoara în cadrul evenimentului interdisciplinar „Gustul ca patrimoniu” organizat pe baza a trei activități.
● O masa rotundă cu participarea unor experți din domenii diverse;
● O expoziție foto intitulată „Gustul ca patrimoniu”;
● O degustare de produse locale.
Dar eu?
Am avut privilegiul de a fi ghidul cercetătorilor Sergiu Florean și Mihaela Vețan în călătoria prin București. Care a inclus câteva interviuri cu factori interesați din domeniul gastronomiei locale, despre proiectele lor antreprenoriale, plus vizite ghidate, a câtorva piețe relevante din oraș: piața Obor, piața Halele Centrale Obor/Cico S.A., piața Amzei, piața Râmnicu-Sărat, piața Norilor.
Masa rotundă
Public aici detalii despre masa rotundă, importantă pentru că aduce la un loc factori interesați, cercetători, practicieni în domeniul lanțului alimentar scurt.
Masa rotundă va aduce împreună cercetători, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, experți în gastronomie și reprezentanți ai autorităților locale. Printre vorbitori se numără Lucian Cuibus (Convivium leader Slow Food Cluj Transilvania), Sergiu Florean (Asociația CRIES), Anamaria Iuga (Muzeul Țăranului Român), Ersilia Alexa (Universitatea de Științele Vieții din Timișoara), Delia Barbu (My Banat), Paula Bora (Produs în Țara Zimbrilor, Rewilding Romania), Ionuț Crișan (consultant gastronomic), Cristina Chinole (Asociația Lanțul Alimentar Scurt), Laura Laurențiu (blogger culinar), Andrei Frățilă (chef, restaurant Nativ, Cluj-Napoca), Nicu Lazăr (Primăria Comunei Hoghilag).
Mulțumiri A.F.C.N.
„Gustul ca patrimoniu” este o inițiativă complexă a asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice & Solidare care „…își propune să exploreze relația dintre hrană, terroir și tradițiile culinare”. Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Comments by Tiberiu Cazacioc