Ai putea crede că nașterea unui produs agro-alimentar și existența sa sunt ceva ușor. Nu. De vreo 35 de ani, unii au transferat produsele alimentare, neoașe, artizanale, în producția de masă, cu toate ingredientele de rigoare, adăugat. Unii și-au păstrat produsul în aria artizanalului.

Mihai și Ionela Paliștan

Din satul Ciugheș, comuna Palanca, de departe, găsiți produse de la ferma lui Mihai și a Ionelei Paliștan, pe bază de păstăv, la târgul de la ASAS (din București). I se mai spune târgul de la Agronomie, deși între ASAS și Agronomie sunt diferențe.

I-am cunoscut cu ani în urmă, la Târgul Țăranului, la The Ark, proiectul Earth Market al convivia Slow Food București Valahia Gusturilor. La deschiderea târgului de la ASAS, prin 2010, au migrat acolo. Și sunt încă acolo, de peste 14 ani.

Nu mi-a venit să cred că, după o pauză de vizitare, ei au rezistat și sunt încă la târg, la așa distanță de București. Recent am vizitat târgul, acum 2 weekenduri. Ionela, incredibil de neschimbată, era acolo.

Cârnat de păstrăv Mihai și Ionela Paliștan

Este un produs ingenios. Original încă de la crearea lui, acum peste 10-12 ani. Un produs simbol pentru ceea ce muncesc Mihai și Ionela Paliștan. Copiat de concurență, una mai cu putere economică sau poate doar o coincidență, că la câțiva ani de la existența în piață, a fost produs și de alții.

Compoziția

Carne de păstrăv, piper, sare, condimente naturale, afumare cu lemn. Uimitor de simplu.

Marca înregistrată

Prin 2014 soluția pe care le-am oferit-o, a fost crearea unei mărci. Care, prin notorietate, impunere pe piață, să creeze fundamentul protecției. Un deziderat. Nu au renunțat la marcă, o folosesc pe produs. Ba chiar au obținut și certificarea „Produs montan”, de la ANZM (Agenția Națonală a Zonei Montane).

Conceptul de marcă

Conceptul propus, lucrat cu Bogdan-Cătălin Cazacioc a fost folosirea, pentru o marcă figurativă, a unei țesături cu specific local, din Palanca, scanarea și suprapunerea peste ea a unei siluete de păstrăv și apoi toate elementele.

Poftă bună!

OSIM a încercat să ne respingă cererea de înregistrare a mărcii pe motiv că cererea era depusă de Mihai Paliștan (adică nu de cei doi ce apar în denumirea produsului, poate se ceartă între ei) și că producătorul ar putea înșela cumpărătorii. În cooperarea cu solicitanul, am depus dovezi de reputație anterioară a produsului, din presă, am argumentat și am convins expertul de la OSIM. Să știi că și opunerea cu argumente, poate convinge examinatorii, că este vorba de valoare.