Este o surpriză plăcută. Pe bune! Cineva, unii, au pus la cale un cocktail bar. Locul este neconvențional, în jumătatea din dreapta a ceea ce a fost (și a rămas parțial), unitatea Nufărul azi S.A.
Pe vremuri, regimul politic (comunist!) gândea în concepte avansate, de oraș de 15 minute. Mai avansate decât pot accept azi unii opinenți. La vremea când a fost gândit și croit bulevardul Dimitrie Cantemir, între două blocuri a fost creat un spațiu de servicii de întreținere haine. La acea vreme era unitate cooperatistă, cu capacitate de preluare și instalații de curățare haine, îmbrăcăminte. Așa, ca să fie acolo, în cartier. Când vine acasă proletarul de la lucru, hai să zicem omul nou, să aibă în proximitate o unitatea Nufărul.
Contextul cultural potrivit
Anii au trecut, capitalismul a debordat, Nufărul a rezistat cât a rezistat. Anul trecut a apărut Pamela Cocktail Bar. A „apărut” pentru că la vedere nu prea părea că este ceva acolo. M-am mai plimbat, uneori. Dacă nu folosesc social media nu am cum să fiu informat decât prin forme clasice. Nici la această vizită Pamela Cocktail Bar nu era descifrabilă de la exterior.
Unde-i, unde-i Pamela?
Este, pentru cei inițiați, în preajma catedralei Sf. Spiridon Nou. Îmi place mai mult catedrală decât doar biserică, este aflată pe Calea Șerban vodă. Pe aproape de piața Unirii, pe partea cu ceea ce a fost Horoscop, când te îndrepți spre parcul Tineretului. Se poate ajunge la Gemeni – Horoscop, cu linia 100, cu linia 116, cu linia 312, dinspre piața Unirii. Sau, cu troleibuzul de la parcul Tineretului, pentru că se vine dinspre parc și stația de capăt este mai înainte de Pamela Cocktail Bar.
Cine insistă, reușește
A fost a treia vizită în zonă. De data asta am nimerit. Întâmplător, pentru că deja băusem un espresso pe traseu (la Wine & Beans), dar ce să vezi, am îndrăznit. Am intrat pe ușa comună a unității Nufărul, în dreapta era ușa/intrarea spre Pamela. Și SURPRIZĂ, era deschis, la 10.00 a.m. Bravo! Am înțeles că este un test să afle dacă sunt clienți pentru cafea. Buuun pentru mine.
Am intrat pe prima ușă și după atâta târcoleală, la dreapta am ajuns să intru în Pamela Cocktail Bar. Pentru că am lăsat totul pe seama hazardului.
Care este conceptul
Imaginea aleasă pentru bar este relevantă. Este o declarație, o misiune. Este un bar despre trecut cu cocktail-uri din prezent. Iar după ce pătrunzi în concept, consulți meniurile, observi mobilierul, decorațiunile, discreția generală transmisă de decor, ușor minimalistă preluată din comunismul anilor ’70, totul se leagă.
Coerența
Coerența rezultă din selecția de băuturi, foarte multe tării din plante de-ale locului (soc, păducel, țelină, scorușe). Am studiat și așa cum era de așteptat diversitatea asta de alcooluri este de proveniență secuiască. Sursa asta nu am mai identificat-o de la festivalurile Ozosep de acum câțiva ani, din capitală.
Dar au și băuturi exotice. Unele nu sunt de găsit în altă parte, cineva și-a făcut temele și a sfidat conservatorismul. Lista de băuturi este elocventă.
Ce ți-a mai rămas de făcut? O vizită!
Comments by Tiberiu Cazacioc