Ce premoniție, CJ Timiș știe deja că județul Timiș (sau Banatul?) va fi ales regiune gastronomică europeană. Să trecem peste confuzia dintre subiecte. Nu, județul nu este regiune nici Banatul nu este județ. Mai jos îmi exprim și o nelămurire despre ce este Banatul, cum îl teritorializăm cultural?
Conform Biroului de presă al CJ Timiș:
Consiliul Județean Timiș și-a asumat rolul de lider de proiect pentru „Banat, regiune gastronomică europeană” și anunță începerea elaborării dosarului de candidatură. Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar și expert în artele culinare. În următoarele două săptămâni, până în 22 mai 2024, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele și evenimentele care vor reprezenta Banatul. Punctele de vedere pot fi transmise în scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro La inițiativa lui Caius Ovidiu Merșa, proiectul se va bucura de consiliere din partea „ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialiști și persoane publice cu competențe în domeniu.
Vă încurajez să contribuiți la reușita acestui proiect. Există un lider de proiect, o adresă e-mail.
Am avut ocazia să particip la lansarea la București a proiectului Sibiu – regiune gastronomică europeană. Și am mai colectat informații de pe ici, de pe colo. Am mai și observat.
LIDL fost partener principal al proiectului, și-a însușit timp de 6 luni titulatura, în toată propaganda comercială. LIDL un lanț de retail care vinde mâncare industrială și nici un preparat cu specific regional. Pe cale de consecință l-au impus ca Chef oficial pe Florin Dumitrescu (chef-ul lor de brand). În speech-ul inaugural dl. Dumitrescu a înșirat niște banalități, nimic relevant despre gastronomia locală, regională. Pe lângă părțile bune – au fost organizat un târg de producători artizani în marja lansării, ghiciți care a fost marca culinară a Sibiu Regiune gastronomică europeană? Bucătăria ciobănească cu preparat principal oaie friptă în groapă. Foarte original și sofisticat.
Mi-aduc aminte că președinta CJ Sibiu declarat public, probabil asta a fost obiectivul autorităților, să promoveze turismul în județul Sibiu. Până în acel moment chiar crezusem că obiectivul lor era promovarea patrimoniului culinar regional – preparate specifice, etc. Totuși meritul CJ Sibiu este că a creat ulterior o piață volantă, Transilvania, numai pentru producători, artizani din județul Sibiu. Un alt merit este că CJ Sibiu a inclus în strategia de dezvoltare a județului – ulterior – gastronomia regională. Și au și pus în practică un proiect de micro regionalizare, o sub împărțire a județului pe arii cu specific, mai mici. Una peste alta, nucleul, efervescența acelei operațiuni s-au transformat în operațiuni colaterale cu valoare adăugată. Prin asta putem considera că proiectul Sibiu regiune gastronomică europeană a avut efecte benefice? Da. Dar ele nu s-au manifestat în mod direct din operațiunea principală. Au fost reverberații. Zic și eu.
Revenind la subiect. CJ Timiș oare va fi lider trans-regional? Pentru CJ Sibiu a fost ușor, subiectul fiind în interiorul României.
It is currently divided among three countries: the eastern part lies in western Romania (the counties of Timiș, Caraș-Severin, Arad south of the Mureș river, and the western part of Mehedinți); the western part of Banat is in northeastern Serbia (mostly included in Vojvodina, except for a small part included in the Belgrade Region); and a small northern part lies within southeastern Hungary (Csongrád -Csanád County).
Comments by Tiberiu Cazacioc