[Dacă folosiți și Instagram sunt link-uri în text] Bragageria @bragabogdania este doar pretext pentru un recurs la istorie. A lure, o momeală. Dar la început o confesiune, nu am cerut acceptul dl. Dragoș Bogdan pentru această relatare despre o conspirație în desfășurare având ca instrument braga. Sper că dezvăluirile nu fac rău acestei minunății din str. Olari @bragabogdania

Conform unei surse din Internet, Asociația Veganilor “Braga (boza în limbile slave și limba turcă) este o băutură răcoritoare, cu gust dulce-acrișor, care se obține prin fierberea cu apă a meiului măcinat.” Dacă nu este corect, corectați în comentarii.

Recent am ajuns, ca de fiecare dată, din întâmplare, pentru că mă aflam în aria Căii Moșilor, la Bragageria Bogdan. Link în bio pentru rezervări, la masă. Meniu scurt, customizat, atmosferă excelentă și un setup potrivit pentru evenimente ȘI culturale.

Coincidențele s-au adunat și de astă dată. Bragageria se află pe str. Olari, vizavi de fosta stare civilă a sectorului 2, din epoca socialistă și modernă, unde m-am căsătorit în 1978. Autoturismul nostru, de familie, un Fiat Grande Punto, parcat chiar acolo, are nr. de înmatriculare B87CAZ, anul căsătoriei (nu suntem numerologi).

Am avut privilegiul de a fi găzduit & exploatat intelectual, dată fiind ora 11.50 de chiar antreprenorul locului dl. Dragoș Bogdan. Am călătorit prin conceptul de restaurare a casei, o aducere în prezent a unei case de sec. XIX. Ne-am reamintit de vremurile interesante alte tranziției prin Regulamentul organic, a Țărilor Române, către modernitate. Cred că @biscuit.ro care propovăduiește prin @fundatiacaleavictoriei despre antropologia alimentației, ar putea și mai mult dezvolta subiectul.

Am readus din memorie covrigăria cu bragă de la Constanța (lângă Piața Grivița) sau plăcintăria de la Piața Ovidiu, unde se servea și iaurt de oaie. Ba chiar am atins și subiectul lactatelor oaie descoperite la @fermalup (dar cu regretul meu că probabil pionierul @artesana.ro s-ar putea să mai producă iaurt de oaie). Vă recomand să urmăriți @fermalup, este lângă o rută circulată spre Tulcea, dar vând numai pe comandă în județul Constanța. Lapte de oaie, iaurt de oaie, telemea de oaie.

Ca să ne justificăm pasiunea pentru bragă, concepte culturale, deci să ne întărim convingerile și adorația, am mai recurs, împreună, la amintiri despre autori și titluri precum Constanța-Vintilă Ghițulescu [(“𝘗𝘢𝘵𝘪𝘮𝘢 𝘴𝘪 𝘥𝘦𝘴𝘧𝘢𝘵𝘢𝘳𝘦 – 𝘋𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘮𝘢𝘳𝘶𝘯𝘵𝘦 𝘢𝘭𝘦 𝘷𝘪𝘦𝘵𝘪𝘪 𝘤𝘰𝘵𝘪𝘥𝘪𝘦𝘯𝘦 𝘪𝘯 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘦𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘳𝘰𝘮𝘢𝘯𝘦𝘢𝘴𝘤𝘢 (1750–1860)” & 𝘌𝘷𝘨𝘩𝘦𝘯𝘪𝘵𝘪, 𝘤𝘪𝘰𝘤𝘰𝘪, 𝘮𝘰𝘫𝘪𝘤𝘪 – 𝘋𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘰𝘣𝘳𝘢𝘻𝘦𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘮𝘦𝘪 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪 𝘳𝘰𝘮𝘢𝘯𝘦𝘴𝘵𝘪 (1750–1860)”] și Orhan Pamuk, povestea unui bragaiu de-alungul a decenii, la Istanbul (“𝘖 𝘤𝘪𝘶𝘥𝘢𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦 𝘢 𝘮𝘪𝘯𝘵𝘪𝘪 𝘮𝘦𝘭𝘦”) totul cu un pahar de apă și o ceașcă de cafea alături (braga și ea, draga de ea, tulbure cu sediment, cu gustul care trebuie). Apa on the house Cc @oana_coanta. Desigur un tap și pentru @roxapoe apropo de Orhan Pamuk.

Ceea ce mi-a amintit, paharul de apă alături de doza de cafea, de @missaleespresso (din Calea Șerban Vodă) și noul obicei al unor cafenele de a oferi și apă odată cu comanda de cafea. Fără de care nu s-ar putea împlini contrastul gustativ, necesar admirării unei cafele bune.

Am plecat cu regret dar și cu 2 litri de bragă ce s-au dovedit ulterior a fi experiențe orgasmice. Exagerez de ce nu, că braga este o plăcere personală. Mulțumesc în final @biscuit.ro și @carmen_filote_ionescu pentru că au scris despre @bragabogdania și au ținut subiectul încins. Și tap on the sholder la @de_corina_blog precum și un omagiu doamnei @nagiamemet din Măcin (unde există un han turcesc de patrimoniu, nevalorificat cultural).