A fost odată Halewood, acum este Iconic Estate. La Crama de la Moșia Iconică (Conform Google Translate așa poate fi tradus Iconic Estate). V-ați gândit la o cramă când ați văzut imaginea? Ce este o cramă? Răspunsul scurt? Este ceea ce crede consumatorul că este.  Lectura etichetei de pe recipientul de la magazin te invită la reflecție? „Vin varietal produs și îmbuteliat de The Iconic Estate” (sper că am citat exact). Cramă este un substantiv al cărui înțeles este multiplu, s-a modificat de-a lungul timpul. Până la a-și pierde „trupul”. Vouă ce vă sugerează 𝙘𝙧𝙖𝙢𝙖̆ ? Poate fi punctul de plecare pentru o serie de podcast-uri, interviuri, mese rotunde, etc. Explorarea a câtorva semnificații (poate o pierdere de timp?) este deja o întreprindere subiectivă.

👉 Micul Dicționar Academic: „𝙘𝙧𝙖𝙢𝙖̆ sf [At: DOSOFTEI, PS. 267 / V: 𝙘𝙧𝙖𝙢 sn, hr~ / Pl: ~me, (înv) 𝙘𝙧𝙖̆𝙢𝙞 / E: ger 𝙆𝙧𝙖𝙢 „prăvălie”, srb 𝙠𝙧𝙖𝙢𝙖 „colibă”, pn „prăvălie”] 𝟭 (Iuz) Magazin de băuturi alcoolice. 𝟮 Clădire la vie, cu pivniță, unde se prepară și se păstrează vinul. 𝟯 Local în care se consumă băuturi alcoolice și preparate culinare tradiționale într-un decor care imită o cramă (2). 𝟰 (Reg; îf 𝒸𝓇𝒶𝓂) Dependințe în jurul casei Si: 𝒸𝓇𝒶𝓂𝒷𝒶̆ (3). 𝟱 (Trs; spc; îf 𝒸𝓇𝒶𝓂) Încăpere de lângă gura minei, unde se odihnesc minerii și își păstrează uneltele.”
👉 Conform Crama Marcea (citat din https://marcea.ro/): „VINIFICAREA. În crama Marcea se folosesc cele mai noi tehnici de vinificație cu echipamente moderne, controlul temperaturii și în legătură permanentă cu cele mai noi tehnici dezvoltate de cercetarea din domeniu.”
👉 Conform Winestore (citat din https://www.finestore.ro/crama-atelier-m1): „CRAMA ATELIER M1. Crama Atelier este un proiect Murfatlar România lansat în anul 2001, care se adresează consumatorilor de vinuri premium şi super-premium moderne. În cramă regăsim o linie tehnologică de vinificaţie completă, de ultimă generaţie, tancuri mici de inox şi şase sute de baricuri noi din lemn de stejar românesc, pregătite să ofere pasionaţilor cele mai gustoase şi mai calitative sortimente de vin. Proiectului i-au fost alocate cele mai bune hectare de viţă de vie, cu potenţial excelent de recoltă. Microclimatul unic Murfatlar favorizează la rândul său conturarea acestor vinuri remarcabile, clasificate în colecţii şi reunite sub un nume ce face cinste vinului românesc.”

Concluzia? Folosirea în marketing a substantivului „crama” a dus la de-materializarea sa, într-un fel în care cei care folosesc „crama” nici nu mai încearcă să îl determine (definind și explicând) ci lasă un spațiu liber, la extrem, gol. Să creadă fiecare ce vrea, nu? Important este să vindem.

Stai, dar este vorba doar de LaCrama, nu are nicio legătură cu vreo cramă de vreun fel. Nici măcar producătorul, în situl său, nu oferă nicio explicație.