Vă urăm Paște proaspăt de la Kaufland, că de Paște vechi nu poate fi vorba, nu? Kaufland. Țara (sau tărâmul) cumpărăturilor. Un fel de rai pe pământ. Cu ceva timp în urmă Kaufland s-a poziționat ca un ofertant de prospețime. Pe publicul larg. Prospețimea poate fi redusă la ce nu este congelat, este viu și verde. Ceea ce, în ansamblu, la orice retail, cât poate însemna? 40% din ceea ce oferă? Ideea este că nu tot ce oferă retailul este proaspăt sau fresh, dar este o abordare interesantă, să faci consumatorii să creadă că fiind (sau dacă ar fi) adepții cultului Kaufland, sunt dintre cei ce, aspiră și cumpără produse proaspete. Prospețimea este valoarea pozitivă, adăugată coșului consumerist. Cumperi proaspăt deci exiști undeva, în liga celor care sunt preocupați de ce mănâncă.

După ce și-au creat această coorodonată de vânzători de prospețime (ceea nu corespunde în valoare absolută stocului de marfă, poate dacă tot ceea ce se vinde în retail este proaspăt), la un moment dat au testat publicul cu o serie, poate accidentală, de mesaje, prin outdoor cel puțin, despre faptul că la Kaufland produsele nu se identifică prin marcă, prin origine, prin orice vreți și vă doriți dvs. Nimic nu mai contează decât că produsul este ieftin la Kaufland.

Seria aceea, din care am văzut o execuție cu un gem, parcă, a durat puțin. M-a surprins, poate pentru o parte a publicului pare normal să susții că nu contează ce fel de gem este în borcan, ieftin să fie. Pentru mine, cred că este cea mai de jos limită a vânzării și a desconsiderării personalității unui produs, a degrevării lui de identitate, de valoare. Ca să faci din preț ultimul și unicul criteriu de diferențiere față de ceilalți din retail, în ce privește ceea ce oferi, este cam josnic.

Putea echipa de publicitari să folosească o serie de produse, generice, fără identitate, ci doar cu numele sortimentului – gem – și să ne spună că este ieftin. Adică să depersonalizeze produsul cu totul.

Dar disperarea nu s-a oprit aici. Au lansat recent, în preama Paștelui, cu bune săptămâni înainte, o serie de vizualuri, prin București (probabil o campanie multi-media) prin care, urând consumatorilor Paște Fresh (ca să fie folosită/continuată linia de poziționare amintită și practicată de prin 2019-2020?) și-au adjudecat mai multe produse food și non-food (alimentare și non-alimentare) pe care le-au pus sub semnul Paștelui.

Ideea sugerată este că orice oferă Kaufland mâncare sau non-mâncare (detergenți) are legătură cu Paștele.

De aici până la banalizare, este mai puțin de un pas. Dacă Black Friday a devenit nu o excepție ci regula, este vina atât a comercianților care au copiat un competitor, cât și a consumatorilor. Deși reducerile care sunt practicate în toate anotimpurile și-au pierdut de mult comparabilitatea, un nivel de preț de referință.

Probabil Kaufland va continua cu Crăciun Fresh, 1 Iunie Fresh, Vacanță Fresh, Ziua națională Fresh, tot ce vreți dvs. fresh. Felicitări Kaufland! Banalizarea Paștelui în varianta disperată a Kaufland.