QED despre gastronomie și pandemie. Trei note nesemnate dintr-o dezbatere născută în ultimele 24 de ore în condominiumul nostru. Fiecare notă are de-a face cu pandemia și gastronomia. #Primul protest. La ce ne gândim? Pandemia și măsurile de combatere ne-au trimis acasă, să gătim mai mult, să socializăm indoor. Să ne preocupăm de piață, de sursa de aprovizionare cu materii prime. Tot din prima decurge și reflecția socială despre ce înseamnă ospitalitate, care este relația noastră cu ea. Contextul ne-a obligat, vrând-nevrând să ne întrebăm dacă ospitalitatea vindea comensalitate sau mâncare sau la un loc (am simplificat). #Al doilea protest. Gândacii. Vrând-nevrând să acceptăm, gândacii fac parte din (eco)sistemul alimentar, sunt parte din cultura alimentației – dacă nu ar fi resturi alimentare, nu ar exista atât de mulți gândaci domestici? #Protestul trei, ghena. Și pe acest aspect, ce se poate spune? Evacuarea, debarasarea resturilor alimentare a determinat crearea de sisteme, mai mult sau mai puțin adecvate de a scăpa gospodăriile de alimente. Cu toate acestea, dacă debușeul este în infrastructura interioară a condominiumului, mirosu, mirosul de alimente răzbește. De aici ne sare gândul la compostare? La risipă alimentară? Etc. Iată cum trei pamflete despre viața în comun, la vreme de pandemie, au de-a face cu cultura alimentație. Cu gastronomia.