Turismul în pandemie, lent sau/și de masă? Ce oportunități sunt pentru cei care privesc la mediul în care trăim, prin “lentilele” unui consum durabil de experiență turistică? În cadrul discuțiilor ce au durat circa 2 ore și jumătate s-a discutat, evident, și despre mâncare. Aceasta este un marker important pentru identitatea locală. Aceasta înseamnă diversitate și diferențiere. Două elemente ce pot fi și sunt fructificate de mai mulți ani, exemple fiind brunch-urile My Transilvania, brunch-urile din Oltenia, călătoriile culinare La Margina, experiențele eno-gastronomice, proiectul Colinele Transilvaniei, proiectele mișcării Slow Food (ce au generat Saxon Preserves, Târgul Țăranului, mulți producători locali, etc.) Toate aceastea valorizează patrimoniul cultural local, patrimoniul imaterial.

Puteți afla AICI despre această dezbatere interesantă despre slow travel (la care actorii principali au fost câțiva stakeholderi ce activează pe diferite segmente din lanțul turistic) organizată online de CRIES din Timișoara, în cadrul programului mai amplu Timișoara Capitală europeană a culturii 2023. Un follow-up a doua zi, sub regia Dianei Cuzmanovici Bogea (“Drumuri aproape”, TVR Timișoara), cu Sergiu Oprean și cu mine. Mulțumesc CRIES! AICI.

Actorii dezbaterii au fost Delia Barbu (Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș) https://turismtimis.ro/; Gabriela Petcana (Agentia de turism Ultramarin Timisoara)
https://www.ultramarintm.ro/; Cornel Posea (Passpartout Hostel)
https://www.passpartout.ro/passpartout-hostel-timisoara/; Ciprian Sîrbu (AuthenTrip) https://www.authentrip.ro/

CRIES a pornit cu ani în urmă cu un proiect de pionierat dedicat agriculturii comunitare, Coșu cu legume (un parteneriat contractual legumicultor-consumatori). Apoi de ceva timp a lansat La Pas, iar în acest an au organizat o serie de patru dezbateri online în jurul conceptului Slow (Slow fashion, Slow travel, Slow food, etc.).