Dacă vrei scandal, dă-ți cu părerea, ca să fii impopular. Dacă vrei să fii popular, nu vei schimba. Și nu vom schimba nimic. Ce ar fi de făcut? Piețe volante, piețe de producători locali.

Cunosc, într-o astfel piață urbană, niște producători chipurile din Mărginime, ce au o ofertă de produse demnă de un magazin, ca debușeu al unor fabrici. Ce vând cu lipsă de bun simț? Un produs etichetat Salam de Sibiu! Deși nu este produsul certificat. Și multe altele.
Cine ar trebui să vândă în piețe? Doar și numai cei care se încadrează în categoriile create pe baza documentelor menționate în imaginea atașată. Citat dintr-un politician: “Primăriile pot organiza pieţe volante, dar pentru producători, nu pentru cei care nu au muncit niciodată pământul”. Din păcate, un context nefericit, repune în discuție piețele urbane (nimeni ne le numește drept ceea ce sunt, ci se folosesc eufemisme formale). Nu discut oportunitatea, impactul, discriminarea brutală, ci discut modelul actual de piață, încă odată și încă odată, poate vom schimba ceva. Da, pentru piețe volante, doar de producători . Piețele urbane (agro-alimentare) așa cum le știm, sunt în administrarea unor companii private create de autoritățile locale urbane. Sunt piețe urbane private, nu sunt bunuri, spații publice. Trebuie refondate, create alte piețe. Administratorii nu duc o politică activă și dinamică de mai bună organizare a piețelor, pentru a avea numai țărani, ci le manageriază ca pe instrumente, exclusiv pentru a face bani și atât. O mână de oameni se străduie de câțiva ani să organizeze altfel piețele, cu casă de marcat, cu signalectică, etc. În multe din piețele urbane, în prezent, producătorii de produse din lapte și carne, nu respectă normele de etichetare, fiscalitatea, normele sanitare, practic fac o concurență neloială celor ce sunt obligați să le respecte. Asta trebuie corectat. Consumatorii nu sunt asigurați că legumele și fructele au fost tratate corespunzător cu substanțe chimice. Și asta trebuie corectat.
Sursa pentru criteriile de selecție MADR https://rndr.ro/legume/