De ce nu a răspuns România (recte MADR) la chestionar? Ce ați gândit, dacă am ceva cu ministerul? Da, mai ales în ce privește politica în domeniul indicațiilor geografice, că de asta sunt interesat și pasionat. În economia acestui domeniu se cunoaște extrem de puțin, pentru fundamentarea politicilor europene, cum merg lucrurile cu indicațiile geografice. Până de curând, exista un singur studiu privind indicațiile geografice, de prin 2011. Comandat de Comisia Europeană.

Studiul aducea ceva dovezi despre cum este organizată piața schemelor publice, voluntare și private, de certificări privind produsele alimentare, chiar la nivel de granularitate. Pentru că există scheme care certifică produse simple sau chiar bucăți de procese, un fel de toate pentru toți. Să vă dau un exemplu – certificare privind bunăstarea animalelor. Sau altfel spus, o sumă de producători se asociază pentru a certifica și marketa o schemă, cu o marcă înregistrată, că dânșii cresc mai omenește animalele, în conformitate cu regulile europene (sau poate și mai exigent).

Booon. Și acel studiu a fost bun, dar, evident, depășit de piață. Și de viață.

Iată că anul trecut, și pentru faptul că CE a demarat un proces, periodic, de revizuire a politicii publice în domeniu, a fost comandat un studiu privind indicațiile geografice, schemele de calitate. Prin prisma programului de promovare al UE, principalul instrument de sprijin al UE via CHAFEA, pentru marketingul produselor IGP, DOP, STG.

Link la studiu https://bit.ly/35FRfTG

Din studiu, anexa II aflăm o informație mai veche privind cota parte din cifra de afaceri a sectorului, din scheme de calitate (cele puse în practică pe baze legislației europene).

Aflăm că au răspuns bine, tot din studiu, asociația producătorilor de salam de Sibiu IGP (era de așteptat).

Și mai aflăm că studiul nu are informații de la România, Ungaria și Luxemburg. Pentru că nu au răspuns. Acum, la final, întreb, oare în ce Inbox a aterizat chestionarul online cu pricina, despre participarea la programul de informare și promovare și în ce meandre a ajuns încât nimeni nu a reușit să răspundă? Adică toți ceilalți funcționari naționali, 25 din 28 au furnizat răspunsuri, ai noștri, nu? Bun, o să spuneți, și ce contează? Păi este ca și cum nu exiști. Ori cei care trebuiau să răspundă nu au știut de unde să ia informații.