Chestiunea asta, cu borșul, este un work in progres. UNESCO este o agenție a ONU care se ocupă de chestiuni de cultură, de patrimoniu cultural. De ceva timp se gătea ceva în materia clasificării unei moșteniri culturale. Borșul. De către ucrainieni. Nu de către ruși.

Adică un grup de stakeholderi din Ucraina au demarat și au depus la UNESCO solicitarea ca preparatul culinar borș să fie pus la panoplia culturală universală ca preparat de sorginte ucrainiană.

Deh, o acțiune riscantă. Nu pentru că se poate termina rău. Ci pentru că se pot irosi resurse. Cum? Era de așteptat ca Rusia să combată această cerere. Doar și pentru faptul că bucătăria slavă este o moștenire comună. Borșul este preparat și la noi. Dar atenție, slavii nu folosesc borș din tărâțe. Ci, pentru acrire, în cazul acestui preparat, se folosește smântână.

Bref. Când te apuci de astfel de acțiuni, ne place sau nu ne place de vecini, poate este bine să ții cont că moștenirea culinară, uneori este transfrontalieră, mai ales în această arie geografică. De aceea este bine ca dosarele să fie realizate în comun. Cu sau fără substrat geopolitic.

Sursa articolului https://bit.ly/35GhU2G