Să începem cu argumentul. Constituie contravenţii următoarele fapte: folosirea frauduloasă a termenilor de “ecologic”, “biologic”, “organic” sau aabrevierilor acestora, precum “bio”, “eco”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare în producţia, procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea şi distribuţia produselor, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare şi documentele comerciale, care pot induce în eroare consumatorul şi care nu sunt obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică, prevăzute de art. 23-26 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007

Ai probabil un pașaport. Sau o carte de identitate. Ceva, un document care atestă că tu ești tu, că ai un nume, un identificator. Un act care atestă că nu ești altcineva decât pretinzi atunci când relaționezi. Numele, prenumele, precum și alte date, ne disting, într-un fel de ceilalți.

Așa și cu produsele ecologice/organice – ele corect ar trebui să fie numite produse certificate ecologic/organic. Sau produse provenite din agricultură ecologică/organică. Acea agricultură ce trebuie certificată de un Organism de Certificare. Niște actori în lanțul de producție care aduce mâncare ecologică/organică pe masa ta, în baza unor prevederi legale.

Un regulament european precum și legislație națională sunt cele care stabilesc regulile prin care se atestă/certifică produsele ecologice/organice. Companiile care produc cu certificare ecologică/organică se numes operatori în agricultura ecologică.

Dacă ați ajuns până la acest paragraf, vă gândiți, ce l-o fi apucat? Poate nu v-ați dat seama, dar așa cum nimeni nu poate pretinde că este cineva/altcineva așa, fără acte, nici un produs ecologic/organic nu poate fi numit așa dacă nu are certificat.

Certificarea este un proces laborios și costisitor, pe bază de reguli și tratamente speciale în materie de susținere a culturilor. De ce nu și-ar afișa un producător certificatul alături de produsul vândut? Poate pentru că nu îl are.

Produsele certificate ecologic/organic sunt marcate cu un simbol special stabilit de UE. Când la piață, la un magazin online, produse sunt vândute ca fiind ecologice, organice, dar fără dovedirea certificării (transparentă) putem suspecta că este vorba de o contravenție.

Ecologic, organic, sunt unul din cele mai bune exemple de “Zicem ca ei, facem ca noi”. Ecologic, organic este ceea ce cred consumatorii că este.

La asta s-a adăugat și poziționarea “bio” care chiar este un concept artificial – nu are nicio certificare care să susțină clasificarea unui produs alimentare ca find bio. Adică ce înseamnă bio? Nu mă refer la ce crede unul și celălalt, ci o definiție formală, pe baza unei instituții de reguli de aplicare și certificare.

Altfel este pur și simplu, o balivernă.

https://madr.ro/agricultura-ecologica/legislatie-nationala-ae.html

https://madr.ro/docs/agricultura/agricultura-ecologica/hotarare-131-2013.pdf