Unii (sau unele) caută fericirea. Și un preparat alimentar identitar își caută identitatea, pentru că pleacă la drum cu o poziționare declarată, însă încă nedovedită. CE a acceptat dosarul depus pentru salata cu icre de știucă de Tulcea IGP.

Cum am aflat recent, de pe coperta unei lucrări publicate recent la editura Publica (autor Mihaly Csikszentmihalyi), problema oamenilor este nu căutarea (și găsirea fericirii) ci felul cum anume interpretăm ce anume înseamnă fericirea, atunci când dăm peste ea. Am introdus această perspectivă în acest rapid punct de vedere, pentru că m-am gândit că și în cazul unei chestiuni atât de tehnice, precum obținerea recunoașterii certificării unui produs, este vorba tot de o căutare.

Căutarea identității produsului alimentar. Este cau un fel de căutare a unei fete Morgana. Este nevoie să fundamentezi identitatea produsului, în context geografic, cultural, dependent de resurse și metoda de producția, pentru a-i afirma identitatea.

Procesul acesta, de demonstrare, se desfășoară la nivel tehnic (dosarul conține în mare 2 părți – una despre produs ca preparat, alta – despre ce îl face deosebit, considerat ca dependent de localizarea geografică).

Am lucrat la acest dosar până faza depunerii lui, complete la MADR și apoi înaintarea la CE. Era în februarie 2019.

Vineri 7 februarie 2020, CE a acceptat că dosarul pentru protecția salatei cu icre de știucă IGP este întocmit conform cerințelor regulamentului de referință și a confirmat acceptarea lui.