🧀 🍷 Cu ce ne-am îngândurat după Degustare de Branzeturi si Vinuri organizată de ReVino.ro? Dacă interpretarea este prea simplistă, reacționați corespunzător cu argumente?
👍 Bravo pe conceptele de marketing. Nu am avut parte de marketing-ul nostalgic care face ravagii de vreo 10-15 ani, până la saturație și ridicol.
👍 Brânzeturi gustoase, proiecte mici, mijlocii, un loc propice la Winestone/Novotel.
👍 Felicitări pentru faptul că la unele standuri au venit antreprenorii brânzari (Istvan Varga, Manufactura de Brânză), oameni din echipele de management, direct implicați.
📚 Totuși care este semnificația istorică și culturală (poate economică)? O privire dinspre istoria brânzeturilor românești. Ce brânzeturi semitari și tari erau în portofoliul industriei alimentare din România în anii ’80? Brânzeturi semitari (Olanda, Trapist), brânzeturile tari (șvaițer, șvaițer de format mic, Gruyere, Cedar, Parmezan). Așa cum se observă toate sunt expresii ale unor metode de producție vest-europene, preluate/împrumutate din patrimoniul tehnologic și cultural al Europei de vest. Deosebirea este că atunci, piața națională fiind fragmentată (est-vest), puteau fi vândute direct cu numele occidental. În prezent se manifestă o localizare sub mărci românești a unor metode de producție preluate/împrumutate din patrimoniul tehnologic și cultural al Europei de vest. Variații: laptele folosit, ingredientele, perioadele de maturare, sezonalitate, fermenți, ingrediente, probabil și alte elemente. Fără îndoială crește această nișă spre mainstream, sunt brânzeturi tari și semitari, reinterpretări – bune, gustoase, proiecte antreprenoriale muncite.
🤔 De dorit să fie prezenți la stand producătorii, brânzarii, antreprenorii care au gândit afacerea, pe viitor.
🤔 Ce a lipsit? Cred că un speech de final al Alinei Iancu, despre eveniment, concept, susținători, etc. Momentul acela de tăcere în care să reflectăm asupra ceea ce am trăit timp de câteva ore. Evenimentul este un milestone pentru ultimii 30 de ani, mai mult decât oricare altele. Numai și prin faptul că au fost selectate brânzeturi locale.
📖 Sursa documentară “Îndrumător pentru tehnologia brânzeturilor”, G. Chințescu, I.P. Buletinul oficial, București, 1980.
# degustaredebranzeturisivinuri
 
Expozanți. Artesana La Colline De la Ferma Asociatia Curtea Culorilor Manufactura de Brânză ZADA brânză cinstită Vanbet Hochland – Bucuria gustului Branza Horezu Tinutul Calimanior Nord Natural Hub