Bună ziua,

Vă mulțumesc că mi-ați scris pentru a vă interesa de mișcarea Slow Food, sunt legat de grupul Slow Food București Valahia Gusturilor și ca urmare a unei activități de circa 12 ani în cadrul mișcării, vă pot ușura accesul la informații relevante. Nu sunt prea arogant? Poate! Dar fără o înțelegere a conceptului complex propus de Slow Food, riscăm să ne ținem de chestiuni superficiale.

Dacă doar vreți să susțineți prin donație Slow Food aici https://www.slowfood.com/donate/en/

Dacă vreți însă să deveniți activiști și membri Slow Food folosiți acest link
https://members.slowfood.it/join-us/index_en.php.

Dacă vreți să aflați ce înseamnă să deveniți activist Slow Food, vă recomand să consultați informațiile de mai jos.

Majoritatea confundă Slow Food cu slow food. Organizația Slow Food cu gătitul la foc mic ți lent, într-un anume fel. Este greșit și este una din percepțiile dominante și majoritare. Slow Food este ceva cu mult mai complex, mai complicat și mai profund.

Slow Food vizează o lume în care oamenii să aibă access și să se bucure de hrană bună pentru ei, bună pentru cei ce produs-o și bună pentru planetă. Deviza Slow Food este, de acea “Bun, curat și corect prețuit”. Bun adică de calitate, aromat și sănătos. Curat înseamnă o producție agricolă, alimentară care nu dăunează mediului. Corect prețuit înseamnă prețuri corecte pentru consumatori dar și preț corect pentru producători. Despre filosofia Slow Food aici https://www.slowfood.com/about-us/our-philosophy/

Pentru punerea în practică a filosofiei Slow Food, mișcarea promovează un model de agricultură bazat pe redescoperirea valorii agriculturii de familie, locale, lanțul alimentar scurt, ciclurile locale închise de producție și consum. Acesta este un model care prioritizează fertilitatea și fertilizarea solului, stabilitatea mediului rural și protecția biodiversității.

Mai multe despre această abordare aici https://www.slowfood.com/sloweurope/en/topics/agriculture/

În ce privește producătorii artizani de alimente ca rezultate ale economiei locale, și pentru participarea la evenimentul Terra Madre, mișcarea Slow Food a creat, entru mai multe tipuri de produse, un set de criterii de îndeplinit pentru băuturi, patiserie, brânzeturi, etc. Aceste sunt traduse, adaptate și pot fi găsite aici http://bit.ly/2KcER5g.

Mișcarea Slow Food este organizată în Convivium-uri sau grupuri, cu sau fără personalitate juridică. În România sunt declarate 15 convivium-uri și comunități Slow Food. Convivium-urile Slow Food sunt formate din membri cotizanți, comunitățile sunt formate din adepți Slow Food fără ca aceștia să fie cotizanți.

Acestea sunt Convivium Slow Food Bran-Moeciu, Slow Food Brusturoasa-Palanca, Slow Food București-Valahia Gusturilor, Slow Food Cluj Transilvania, Slow Food Dobrogea, Slow Food Iași, Slow Food Maramureș, Slow Food Sibiu, Slow Food Țara Bârsei, Slow Food Țara Silvaniei, Slow Food Turda, Comunitatea Saschiz – sprijin pentru producătorii locali și gastronomie, Comunitatea Târgu Mureș – Educație pentru hrană și conștientizarea, Comunitatea Viscri – promovarea moștenirii culinare locale. Informații despre acestea se găsesc la https://www.slowfood.com/nazioni-condotte/romania/

Fiecare convivia sau comunitate Slow Food organizează activități locale, și denumirea fiecăreia arată aria geografică în cadrul căreia activează. Formele de organizare Slow Food sunt create de jos în sus, și este nevoie ca membrii convivia, ai comunităților, pe de o parte să activeze local, pe de altă parte să poată fizic să se reunească și să colaboreze. Pe cale de consecință, susținătorii Slow Food pot fi donatori, pentru a susține proiectele la nivel internațional sau pot deveni membri, dar evident este necesar să adere la un convivium din aria geografică în care activează, pentru a putea contribui la activitățile și reuniunile convivium-ului și cele al comunității.

Ca formă de promovare, apărare și păstrare a unor alimente, specii, soiuri, în cadrul mișcării Slow Food sun organizate grupuri numite Praesidia sau prezidii, considerate drept gardieni. În România sunt 3 Prezidia: Dulcețuri săsești, Brânză de burduf de Bran, Porcul de Bazna. Despre Prezidia aflați aici https://www.fondazioneslowfood.com/en/nazioni-presidi/romania-en/

Un Convivium precum și o comunitate Slow Food au obligația (1) de a respecta statutul Slow Food, (2) de a veghea asupra felului cum este folosită marca Slow Food pentru proiectele organizate de un convivium sau o comunitate, (3) de a respecta ghidul de fundraising. Este nevoie ca un convivium să aibă un Comitet executiv de 5 persoane, garanți ai respectării celor de mai sus, dintre care o persoană este aleasă să reprezinte grupul. Comitetul executiv semnează angajamentul față de organizația fondatoare.

Subiectele Slow Food sunt apărarea albinelor de efectul pesticidelor, atenuarea schimbărilor climatice care sunt efectul agriculturii industriale, promovarea fermelor de familie, combaterea risipei alimentare care este un efect al agriculturii industriale, critica folosirii Organismelor Modificate Genetic în locul soiurilor și speciilor locale, acapararea de terenuri în scopuri speculative ceea ce reduce accesul micilor fermieri la o resursă de producție importantă. Organizează evenimente speciale dedicate producției artizanale de alimente precum Slow Meat, Slow Cheese, Slow Europe, Slow Fish, Slow Food Travel, Slow Wine.

Slow Food Travel este un concept de turism responsabil care înseamnă întâlniri cu fermierii, producătorii de brânză, crescătorii de animale, măcelarii artizani, brutarii și podgorenii, care, împreună cu bucătarii care gătesc din ceea ce oferă aceștia, sunt cei ce povestesc despre mediul în care trăiesc, fiind ghizi unici în cunoașterea tradițiilor locale. Călătoriile Slow Food Travel înseamnă vizite la Prezidia Slow Food, cunoașterea produselor din Ark of Taste (Arca Gustului) și vizitarea comunităților Terra Madre ale hranei.

Despre Slow Food Travel aici https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-travel/

Despre România și preparatele, produsele, speciile înscrise în Arca Gustului aflați aici https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/the-ark-of-taste/