Atenție, se pune accentul pe Ha! Despre imaginea asta, ce pot spune? Sunt în vizită, pentru a 3a oară, la halele centrale din Sofia. Clădirea este în centrul orașul, într-un areal extraordinar, în care se găsesc ruinele cetății Serdika, o superbă moschee, o biserică de prin sec. X, sinagoga, etc. Sunt prea puțin calificat să scriu un eseu elaborat despre hala. Dar cu observator gastronomic, am adunat ceva amintiri. Și corelarea dintre ele, în fugă, ne poate ajută să nu repetăm greșelile. Poate?

Viața mi-a dat posibilitatea să marchez în memoria mea bătălia ce s-a dus în anii 80 pentru clădirea halelor centrale, de la Piața Unirii. Intervenția pentru sistematizare urbană în centrul Bucureștiului, de pe urma căreia a rezultat minunatul bulevard cu fântâni, Casa Poporului, demolarea cartierului Uranus, a mănăstirii Mihai Vodă, a pus la pământ și halele din Piața Unirii.

Una din vechile clădiri de tip piață agro-alimentară urbană, din a cărei familie a mai rămas magazinul Mega Image fost Hala Traian, în București, de halele Unirii, nu a mai rămas decât o amintire ridicolă, o bucată de arteră care se numește str. Halelor, spre nedumerirea multor contemporani.

Hala Unirii a fost distrusă și cu complicitatea lui Corneliu Vadim Tudor, care, la acea vreme, în 2 pagini din Săptămâna Culturală a Capitalei (publicației a CCES a Municipiului București), a contracarat campania de salvare, care era dusă din Occident, el susținând că și la Paris au fost demolate halele, așa că de ce, la București, regimul comunist nu ar putea demola patrimoniu?

Însă istoria curentă ne arată că alte regimuri comuniste nu și-au distrus istoria. Și Halele din Sofia demonstrează că se putea altfel, și cât de sinucigași am fost adesea. Dar și cum o parte a elitei din acea vreme a susținut demersurile de distrugere.

Astăzi halele din Sofia găzuduiesc magazine alimentare al antreprenorilor bulgari, cu alimente exclusiv locale. O cafenea, ceva fast-food-uri interesante, non-globale. Carne, brânzeturi, panificație locală, prăjituri, un magazin de cosmetice. Un spațiu interior organizat cu gust, accesibil, curat, cu scări rulante. Ba chiar, la subsol, se află, embedded ca să spun așa, ruine din fosta cetate Serdika. Care sunt expuse impresionant, la exterior, la câțiva zeci de metri.

La această balanță interesantă, Sofia-București adaug halele din Londra – Covent Garden. O restaurare de patrimoniu, interesantă, un loc plin de viață, unde corporatiștii ies la o bere sau o șampanie. Cel puțin asta era prin 1996.

Oricum ar fi, tot acest trio ne arată că puteam să ne păstrăm lada cu zestre comercială. Dar nu am făcut-o, ca societate. Am distrus și privatizat, Hala Unirii și Hala Traian (în acest caz ceva tot s-a prezervat). Bulgarii și-au păstrat moștenirea, de britanici ce să mai zicem? Să regretăm pentru că nu mai putem să reparăm. Aaa, ce ar mai fi de zis? Că încercăm să inventăm piețele care nu mai există. Cu un proiect precum Mercato Comunale. Însă mai este mult până departe.

Despre Covent Garden aici https://www.coventgarden.london/

Despre Halite din Sofia aici http://www.sofia-guide.com/attraction/central-sofia-market-hall/

Despre Hala Unirii, dl. Radu Olteanu, aici https://www.bucurestiivechisinoi.ro/2012/03/hala-unirii-2/

Despre Hala Traian aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Hala_Traian_din_Bucure%C8%99ti

Despre Halele din Paris aici https://fr.wikipedia.org/wiki/Halles_de_Paris