Micii fermieri, lanțurile scurte alimentare mă preocupă de mai mulți ani. De aceea am participat/contribuit la diverse proiecte ce au pus în practică soluții, parțiale, dar inedite, pentru facilitarea accesului micilor fermieri la consumatori, pentru facilitarea relațiilor dintre părți.

Proiectele s-au numit Târgul Țăranului, “La masă cu oamenii Deltei”, mișscarea Slow Food în România, restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar, folosirea schemei de calitate europene pentru aperitivele pescărești Scrumbia de Dunăre afumată IGP, salată cu icre de știucă de Tulcea IGP național, salată tradițională cu icre de crap STG. Ce vreau să spun, pe repede înainte, este că am avut parte de experimente și de lecții (mulțumită anturajului în care am lucrat).

Dar problema rămâne, micile ferme și mica industrie alimentară suferă în continuare de lipsa de soluții coerente și consecvente, inovative, pentru a se relaționa cu consumatorii, pe multiple planuri, adică pentru a crea o piață.

De ce sunt importante micile ferme? Nu numai pentru că produc hrană, ci pentru că o produc într-un fel anume, din punctul de vedere al practicilor agricole (mai puțin dăunătoare mediului?), crează/oferă un număr de locuri incomparabil mai mare decât agricultura industrială (mecanizată, tehnologizată), are potențialul de a polua mai puțin mediul, dar și potențialul de a folosi specii, soiuri și varietăți vegetale, specifice. Micile ferme păstrează și transferă mai departe patrimoniu cultural, material și imaterial.

Luni 13 mai 2019 a avut loc, la Brașov, seminarul SALSA despre care ați citit în imaginea de titlu, atașată acestui articol. Echipa companiei Highclere Consulting, pentru care lucrez, este parte dintr-un consorțiu european, de entități din mai multe țări europene, care cercetează, studiază problemele micilor fermieri pentru a identifica soluții. Pe care să le propună celor interesați, dar  mai ales decidenților de politici publice. Mark Redman, unul din cei doi parteneri care conduc compania a reamintit, cum se spune deja printr-un clișeu solid, trasând un arc în timp, de unde am plecat și unde am ajuns. Mai jos cele două elemente-reper (cu observația că în anul 2010, am fost prezenți la Sibiu, eu și Doru Frolu, cu proiectul Târgul Țăranului, la conferința organizată de Comisia Europeană).

Așadar, în Europa răsăriteană, în ultimii 10 ani s-au pierdut 350 de ferme mici zilnic. Sau 23% din fermele mici. Ce-i de făcut? Workshop-ul SALSA a reunit cercetători, consultanți, fermieri din mai multe țări europene, pentru a prioritiza cele 50 de probleme care afectează micile fermele. Exercițiul colaborativ la care am participat, a fost interesant pentru că a validat multe din preocupările și gîndurile mele. Cred într-adevăr că este nevoie de educație la nivel societal. Pentru o nouă relație între consumatori și micii fermieri.

După cum vedeți, când nu scriu aici, pun umărul și lucrez pentru Highclere Consulting. Este o companie de consultanță și cercetare socio-economică în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Unul din proiectele multianuale la care contribui este LIAISON, este despre studierea inovației interactive în agricultură și dezvoltare rurală. Cam atât deocamdată, că v-am obosit?

Link SALSA http://www.salsa.uevora.pt/

Link LIAISON http://liaison2020.eu/