Titlul este doar o jonglerie ironică, pentru că acum, tragic, românii gospodari își doresc să moară porcul vecinului, nu al lor. Sau am putea spune, așa la modul general “…dar cu porcul 🐷 ce-ați avut”? Hai să scriu deci doar două vorbe despre asta, deși nu sunt medic veterinar, nu sunt nici cercetător în domeniu, nici de la MADR, nici de la ANSVSA. Explic mai jos, ce și cum.

Primul popas este acesta, dacă vreți să aflați ce face în prezent ministerul în această luptă inegală, citiți la MADR AICI.

Conform informațiilor identificate în media în 20 septembrie 2018 și anume Agrofood.ro ANSVSA: 927 de focare de pesta porcina Africana, 311.869 porci uciși. Pesta porcină africană este o nenorocire, care, conform legilor lui Murphy, nu vine niciodată singură. Este o boală provocată de un virus care nu are încă leac. Pe unde ajunge virusul și declanșează boala, se iau măsuri radicale, sub denumirea simplă dar complicată, “eradicarea focarului de pestă porcină”. Adică sacrificarea efectivelor de porcine, kill-ăreală (a se citi omorâre sau sacrificare, apoi disposal-înhumare, incinerare).

Observator gastronomic

După cum știți, mă pretind Observator gastronomic (pe bune? zice cineva😏) așa că problema este de cel mai mare interes pentru mine.

Ca Observator gastronomic citesc, coroborez și mai fac niște corelații care nasc întrebări. Întrebările sunt demolate de alții sau nasc alte întrebări sau nu primesc răspuns. Dar cineva o va face. Pentru că nu există întrebare proastă 😏 ci prost formulată!

Deci

Am aflat, absolut întâmplător și esențial, despre pesta porcină africană, două-trei perspective complexe, simple, dar clarificatoare.

Uniunea Europeană

Al doilea popas este la nivel european. Problema nu este de ieri, de azi. Este una europeană și România este parte a procesului de foarte mulți ani. Uniunea Europeană are o abordare pe acest subiect, de foarte mulți ani, fiind susținută de mai multe acte normative europene, documente de politică publică europeană, mecanisme și intervenție. Click AICI veți afla un întreg istoric despre această năpastă modernă (nu se spune dacă este o chinezăreală 😣 care să ne lase pe noi fără porci).

Definirea problemei

Un pic de comunicare, nu ar strica? Despre ce este cu pesta porcină africană și ce speranțe avem să scape de nu numai porcii dar și crescătorii de porci, găsiți informații AICI.

Ar fi fost de dorit ca o astfel de informație coerentă, exactă și nepolitizată, bazată pe știință, să fie pusă la dispoziția presei. Ca să ajungă la opinia publică. Ori, de când s-a declanșat această criză, nicio comunicare publică nu a explicat mai inteligibil, ceea ce veți citi mai jos 😏. Informația oficială este din sursă autorizată AICI

African swine fever virus (ASFV) is the causative agent of ASF, a highly contagious disease of domestic pigs which causes a haemorrhagic syndrome with up to 100% mortality. ASF is endemic in sub-Saharan Africa and on the Italian island of Sardinia. In 2007 the disease was reported in Georgia. Since then it has spread to Russia, Ukraine, Poland and neighbouring countries. In 2017 outbreaks were reported in the Czech Republic and Romania. Wild boar are susceptible to ASFV and facilitate the continuing spread of the disease in Europe with regular spill-over into in-contact domestic pigs. The capripoxvirus Lumpy Skin Disease virus (LSDV) causes a classic systemic poxvirus disease in cattle and spreads rapidly in warm humid conditions, most likely due to insect-borne transmission. LSDV entered Europe, the Balkans and Caucasus for the first time in 2015. The ongoing epidemic has caused the deaths of thousands of cattle through mortality and eradication campaigns. ASFV and LSDV represent an immediate and serious threat to the pig and cattle industries in Europe and eastern and central Asia. The aim of the consortium is to control the growing LSD and ASF epidemics in Europe and neighbouring countries by understanding the drivers of LSDV and ASFV emergence, and generating research outputs which underpin novel diagnostic tools and vaccines and authenticate appropriate and rapid responses by decision-makers. A multi-actor approach will be incorporated as a central tenant of the project, with collaborations between experts from academia, industry, and government bodies including EU and non-EU partners from countries affected or threatened by ASF and LSD.

Horizon 2020 și pesta porcină africană, proiectul DEFEND

De pesta porcină africană se ocupă un program de cercetare european, în perioada 2018-2023 este finanțat cu peste 5.500.000 euro. Link AICI.

Observați că va mai dura, doar prin acest proiect, încă câțiva ani-criac 5 ani-până la găsirea unei soluții.

Observați că este singurul proiect european de cercetare, din ce am aflat, care încearcă să găsească un leac.

Să observăm că în România nu s-a vorbit de acest proiect de cercetare și de faptul că, un institut din România este partener în consorțiul european care caută o soluție. Este vorba de
INSTITUTUL DE DIAGNOSTIC ȘI SĂNĂTATE ANIMALĂ. Ar fi fost de dorit ca institutul să fi ieșit în public cu explicații. Pare însă că este o postură neinteresantă pentru cercetătorii și specialiștii români. Ori se ascund? Hai, curaj!

Interesantă este structura consorțiului precum și repartiția sumelor, vă las să descoperiți. Să ne dorim pe viitor ca organizațiile, instituțiile, companiile din România, să fie din ce în ce mai implicate în proiecte de cercetare Horizon 2020. Finanțate consistent de Uniunea Europeană, adică și de noi, cetățenii români.

Concluzia

Se poate să oferim o informație mai coerentă opiniei publice? Da! Desigur!

Se poate să “vedem” că marea poartă, în această situație, tot poarta noastră, de fapt organizează și acționează de mai mulți ani?

Se poate să avem o imagine mai completă a ceea ce se întâmplă? Sau mai bine prezentată? Da! Până atunci poftă bună la friptura de porc, de Mangalița sau de Bazna.