Aveți talent în bucătărie? Vă mândriți cu caietul de rețete al familiei? Sunteți pasionați de gătit?

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (susținute de CJ Timiș) au lansat un concurs prin care vor să atragă atenția asupra moștenirii culinare regionale, un concurs care face parte din dosarul de candidatură al Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii 2021.

Sub sloganul Ducem mai departe gusturile vechi, concursul de 🍽️ rețete tradiționale din Banat se referă la o varietate largă de rețete culinare și preparate: feluri principale, garnituri, deserturi sau chiar băuturi. Se încurajează participarea tuturor 👩‍🍳 👨‍🍳 celor care sunt pasionați de bucătăria tradițională din Banat, indiferent de zona geografică de proveniență.

Criteriile de selecție sunt 🍲 specificitatea regională a rețetei, 🍲folosirea ingredientelor naturale, 🍲relevanța rețetei pentru una dintre comunitățile din Banat sau 🍲capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea bănățeană, precum și 🍲 creativitatea și abordarea originală demonstrate de participanți.

O cerință opțională îi provoacă pe bănățeni să creeze 📹 propriul documentar: fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei rețete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului ș.a.m.d.

Rețetele se înscriu în concurs în perioada 6 – 30 septembrie 2018, prin poștă sau via e-mail.

Până în 5 octombrie juriul proiectului, compus din bucătari, experți în gastronomie, membri ai Asociațiilor Timișoara Capitală Culturală Europeană și CRIES, selectează 3 rețete câștigătoare, care vor fi gătite și degustate în cadrul evenimentului de premiere din 10 octombrie.

Calendarul concursului:

5 septembrie 2018 – lansare
6-30 septembrie 2018 – primire aplicații
1-5 octombrie 2018 – jurizare
10 octombrie 2018 – premiere 3 rețete

Regulamentul integral al concursului la legăturile: http://www.la-pas.cries.ro și https://www.facebook.com/lapas.cries/