Ingredientele locale dau preparatele culinare locale. Salată de bureți de salcie. Suc rece din miez de rizomi de trestie groasă. Votcă cu esență de izmă creață. Piure de ciulini de baltă. Este o contribuție a lui Adrian Gagea, pe care încă nu l-am cunoscut, la patrimoniul nostru culinar, și în special, cel deltaic.

Trecutul și prezentul gastronomiei românești poate și trebuie să fie susținut și pe un fundament documentar, de identificare și fixare în text, anume a ingredientelor locale folosite la gătit, dintr-o anumită regiune.

Ne întoarcem, ne învârtim, citim și răsfoim. Într-o astfel de înotare în apele a ceea ce se află în mediul culinar, am re-găsit și expus, o resursă despre care nu știam. Într-o lucrare finanțată de POS Mediu, ciclul 2007-2013, manageriată de Asociația Salvați Delta și Dunărea, am găsit câteva rețete despre care nu am mai auzit până acum. Sau nu am mai citit până acum. Or fi banale dar nu cred că sunt în mainstream.

Am participat la proiectul Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, “La masă cu oamenii Deltei”, însă cercetarea de teren nu a extras combinații atât de exotice precum cele culese și publicate de Adrian Gagea.

Le consider sunt exemple de nestemate culinare recoltate din mediul local, așa cum ar trebui să fie rezultatele unui demers de teren. Da, să aflăm rețetele clasice, consacrate ale locului, respectiv Delta Dunării, dar să aflăm și despre minunățiile ascunse prin colțurile sedimentate ale memoriei culinare.

Săpăturile acestea de adâncime culturală pot avea ca rezultat o resuscitare a unor obiceiuri locale, și anume cutivarea, recoltarea și refolosirea ingredientelor locale. Pot adăuga noutate, pot stimula creativitatea. Pot genera reconsiderări culturale în domeniul culinar. Adrian Gagea bureti DD Adrian Gagea suc DD Adrian Gagea votca DD piure