Vizual_EAT_SMARTCe mâncăm? Cât mâncăm? Cum ne gestionăm bugetul alimentar? Cum gestionăm în gospodărie resturile alimentare? EAT SMART: “Românii cheltuie 25-30% din venituri pe mâncare, dublu față de media europeană. Pe de altă parte, aruncă un sfert din ceea ce cumpără. Modul în care ne producem hrana și cel în care o consumăm influențează atât sănătatea omului, cât și pe cea a mediului înconjurător.

Potrivit Eurostat, România deține cele mai fragmentate și mici exploatări agricole din Europa. Totodată, specialiștii FAO avertizează că micii fermieri sunt cei care produc 70% din mâncare, deși cultivă mai puțin de 25% din suprafața agrară. Mai mult, spun că productivitatea lor poate fi chiar și cu 80% mai mare decât cea din agricultura intensivă, datorită varietații cultivate. Așadar, care este cel mai sustenabil model pentru a obține hrana de calitate, la un preț rezonabil? Și, odată ce o obținem, cum ar trebui să o gestionăm astfel încât să evităm risipa alimentară?”

CaptureA doua ediție a conferinței EAT SMART organizată de Green Report și-a stins luminile, în 28 noiembrie 2017. Organizată de data aceasta la Apollo 111, în Palatul Universul, invitații s-au reunit în fața publicului pentru a oferi puncte de vedere, răspunsuri și a-și expune nelămuririle. Maria Coman a moderat și această ediție a conferinței, ținând sub controlul microfonului nevoia de răspunsuri pe care o aveau participanții.

Au fost prezențe semnificative dr. Dorin Enache de la DSV Brașov, Paul Anghel de la ANPC, Ben Mehedin de la Fundația ADEPT, Elena Dinu de la MADR, specialist în legislație privind risipa alimentară. A fost fantastic că s-au întrunit toate elementele necesare pentru a fi pus în discuție subiectul Puncte Gastronomice Locale. Prezența lui Dorin Enache a făcut posibil ca cineva din sală să întrebe despre PGL, dl. Enache să răspundă și să arate că susține conceptul, iar eu am ridicat mâna și am accentuat asupra contribuției Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23. De aici s-a născut o frumoasă știre TVR la oră de maximă audiență.

Pentru mine important a fost, de asemenea, networking-ul. M-am revăzut și am discutat cu Nancy Samargiu, cu Zorina Pleșca de la Asociația Administratorilor de Piețe din România, cu Codruța Ilie, cu Simon Suitner de la SOMARO,  cu Marius Tudosiei, cu Marius Dan, cu Ben Mehedin, etc. I-am pus în legătură unii cu alții, pentru că fiecare avea ceva ce îi lipsea celuilalt. Ori organizații cu proiecte, ori cercetători în căutare de date, ori oameni cu expertiză în lanț alimentar și dezvoltare rurală.

20171128_103351 20171128_103801 20171128_113243 20171128_132825 DSC04670JPG DSC04675JPG DSC04686JPG

Această a doua ediție a fost mai bogată în conexiuni decât prima, chiar dacă cu mai puțini speakeri și într-o sală mai mică. Mulțumim Irina Breniuc & Comp.

NOTE DE SUBSOL

Speakeri care nu au mai putut participa la EAT SMART. Și invitați care au onorat întâlnirea. Sunt panelurile pe care nu le-am ratat.

eatsmarte spk1

eatsmarte spk2

eatsmarte spk3eatsmarte spk4