Suferim de activism facebook-ist? De lipsă de democrație continuă? Hai să contribuim. Este o consultare publică, MADR primește propuneri pentru Comisia Europeană. Risipa alimentară are loc pe tot parcursul lanțului alimentar. La producător, la procesator, la retailer, la consumator. Fiecare verigă pierde pe drum niște hrană. De ce este o problemă? Mâncarea este ieftină, nu? Pentru că risipa de alimente înseamnă că chinuim parțial degeaba solul, că poluăm degeaba atmosfera (agricultura este cea care dă cam 30% din gazele cu efect de seră), că avem probleme în a găsi gropi de gunoi – prea multă mâncare, și că, deși sunt oameni care fac foamea, chiar și în România, mâncarea se aruncă. De către retail, că este vârful aisbergului.

Uniunea Europeană, împreună cu actorii interesați, încearcă să găsească soluții.În România dăm cu pietre unii în alții, nu dialogăm dar nici nu contribuim la găsirea de soluții. Este democrația continuă.

De aceea, dacă vă simțiti revoltați sau preocupați, trimiteți la MADR propuneri referitoare la risipa alimentară.

In prezent Comisia Europeană are în vedere domeniul de aplicare a noii propuneri de promovare a economiei circulare, care prevede inclusiv acțiuni de prevenire și combatere a risipei alimentare.

In scopul informării privind activitățile sale legate de risipa alimentară , Comisia Europeană a lansat un draft privind donarea de alimente la nivelul Uniunii Europene. Uniunea Europeană invită cetățenii, organizațiile și autoritățile publice să îți aducă contribuția la acest draft DRAFT – EU guidelines on food donation

În acest sens așteptăm contribuțiile dumneavoastră până la data de 10 mai 2017 pe adresa de e-mail elena.dinu@madr.ro.

Informații suplimentare despre acest proces pot fi găsite accesând link-ul de mai jos: https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu_actions_en