Anul 2017 este un an de cotitură pentru Politica Agricolă Comună. Va începe cu o consultare publică, după cum a anunțat în 6 decembrie 2016 președintele Comisiei Europene, Juncker, AICI. Acesta crede că PAC are nevoie de simplificare, de ușurare a poverii admnistrative. Și de modernizare.

De reținut.

[1] Juncker aduce în atenție recentul raport elaborat de echipa specială pentru a analiza funcționarea piețelor. Cred că este un document relevant din punct de vedere strategic și decidenții de politică publică din România, trebuie să se activeze. Față de acest document, dar și cadrul procesului de elaborare a viitoarei PAC, este nevoie de o viziune românească privind PAC pentru perioada 2020-2027.

AICI Grupul operativ pentru piețele agricole prezintă recomandări privind sprijinirea agricultorilor.

AICI Agricultural Markets Task Force presents recommendations on farmers in the food supply chain.

[2] Este nevoie de activarea societății civile și a grupurilor reprezentative. Nu se poate construi o viziune românească fără cooperare societală. Lecțiile aplicării cadrului partenerial România-CE, când pentru prima oară au fost create grupuri de lucru pentru PNDR 2014-2020, trebuie duse  mai departe, trebuie corectate erorile și trebuie îmbunătățite procedurile.

[3] Procesul de reformă va începe cu o consultare publică la nivel european. Ministerul de resort dar și Guvernul României pot juca un rol important în dinamizarea societății civile pentru a stimula participarea la consultarea publică. Cu un pic de efort de comunicare.

RESURSE

Video. Dezbaterile primei zile, marți 6 decembrie 2016. AICI.

Video. Dezbaterile celei de-a doua zile, miercuri 7 decembrie 2016. AICI.

agenda-marti-pac

agenda-miercuri-pac