Pare o întrebare fără sens, nu? Nu și dacă ați căuta răspunsul parcurgând analiza Brânzeturi cu amidon, clorură de calciu, nitrat de sodiu și natamicină realizată de Asociația pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Întrebarea cea mai simplă de la care ar trebui să plece discuția noastră, oriunde, despre brânză, ar fi să definim brânza.

Ce este brânza? Mulți dintre noi ne gândim imediat la brânza de tip telemea, care este cea mai populară și răspândită brânză din România.

Brânza telemea este un precipitat obținut din închegarea laptelui de calitatea I, cu cheag natural.

Asociația pentru Protecţia Consumatorilor din România. a analizat specificațiile de pe etichetele a 35 de sortimente de brânzeturi, vândute în comerț.

Și acuză faptul că majoritatea sortimentelor analizate nu sunt de fapt brânzeturi, ci substitute de brânzeturi.

Studiu APC despre brânzeturi scoate în evidență componente ce nu ar avea ce căuta într-un preparat autentic.

-Folosirea amidonului în rețeta unor sortimente de brânză mozzarella de către unii producători induce în eroare consumatorul deoarece Mozzarella se obține numai din lapte, fără adaosuri de altă natură; 

-Folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă sem-itare, acest aditiv alimentar este folosit ca și conservant artificial cu acțiune antibiotică, antifungică, fiind suspect de favorizarea dezvoltării unor agenți microbieni patogeni. Totodată, poate provoca greață, vomă, anorexie, diaree și iritarea pielii;

-Folosirea în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semi-tare a unui aditiv (E 1105) realizat din proteine extrase din ouă, cunoscut sub denumirea de lysozyme și care poate provoca reacții alergice;

-Folosirea clorurii de calciu (E509) în unele sortimente de cașcaval, ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant.

-Folosirea nitratului de sodiu în unele sortimente de brânzeturi semi-tari. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

Trăim într-o vreme în care visul de aur al industriei alimentare din timpul socialismului a fost atins: rafturile magazinelor sunt pline de produse alimentare de tip înlocuitori. Care este problema? Să fie scris pe etichetă că sunt înlocuitori.

Aceste oferte sunt o competiție neloială față de mica industrie alimentară care produce tradițional și oferă preparate autentice. Am intrat într-o eră a preparatelor surogate. Și este dreptul nostru să alegem produse autentice.

NOTĂ Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturi AICI