Cu șapte luni în urmă am început un proiect. Se numește “Poveștile hranei”. Este un proiect de dezbateri, de evenimente, o platformă discuții, un proiect de festival de film. Despre hrană din perspectiva Slow Food.

Joi 23 iunie 2016, coordonator fiind al Slow Food București Valahia Gusturilor, am facilitat organizarea unei dezbateri despre niște subiecte ce mi-au părut a se lega. Am invitat Societatea Ornitologică Română și Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, să vorbim despre pește, păsări și oameni.

Peștele. Proiectele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, al cărei membru sunt, și la proiectele cărora particip și eu uneori, sunt legate de Delta Dunării, dezvoltarea durabilă. Am regăsit peștele cu subiect controversat de-a lungul timpului, în ceea ce făceam legat de Delta Dunării. Lipsa unui restaurant cu specific în întregime pescăresc. Așa a apărut restaurantul Ivan Pescar. AICI https://www.facebook.com/IvanPescar/

Apoi, în cursul interacțiunilor pentru conceperea Programului Operațional și pentru Afaceri Maritime pentru perioada 2014-2020, participând în grupurile de lucru, am aflat că operatorii din industria pescuitului, au o problemă cu păsările ihtiofage. Adică au acuzat pelicanii și cormoranii că le atacă și reduc stocurile de pește din acvaculturi. O fi așa, l-am întrebat pe Ovidiu Bufnilă? L-am invitat la dezbaterea din 23 iunie a.c. de la Romania Powered by Nature. Captura de mai jos este dintr-un studiu realizat cu privire la sectorul pescăresc, în anul 2014-2015, în el am descoperit că persistă acest mit al păsărilor dăunătoare.

12991123_10153865016778220_7013867902365312188_n

Nu numai asta m-a făcut să reacționez, dar și faptul că într-o dezbatere TED, pe care am descoperit-o în 2013, susținută de Chef Dan Barber, AICI https://www.ted.com/talks/dan_barber_how_i_fell_in_love_with_a_fish?language=en, acest personaj spunea că a vizitat în Spania o fermă de acvacultură care nu avea nicio problemă în a lăsa păsările să mănânce pești. Cică era o chestie de ecosistem.

Așadar niște contradicții, cine are dreptate, acvacultorul român sau cel spaniol? Ce ne poate spune SOR despre asta?

Păsările. Pe lângă asta, am abordat ca subiect în cursul întâlnirii din 23 iunie 2016 și relația noastră a românilor cu păsările și a braconierilor cu ciocârliile. Pentru că ele se braconau la greu pentru delicatese în Toscana. Dar intervenția SOR și a societății civile, a stopat abaterile create chiar prin lege.

Birdwatching. Și bineînțeles, în acest context, am vorbit despre sanctuarul păsărilor de la Caraorman. O reușita a Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, a SOR.

Despre proiectele Asociației, la unele din ele am contribuit și eu AICI http://ecodeltadunarii.ro/

În continuare imagini de la sanctuar. Vă așteptăm.

2

7

BIRDWATCHING-12

BIRDWATCHING-28

BIRDWATCHING-41