Societatea de consum nu este o societate cu răspundere limitată. Tot ceea ce se întâmplă în producție și servicii are efecte colaterale de care cei care activează în economie, dar și consumatorii, trebuie să țină seama.

Și acum povestea. Dacă vreți să știți care sunt ideile mișcării Slow Food despre risipa alimentară, săriți direct la capăt, în parte de jos.

Joi 23 iunie 2016 dimineața am reușit să dau o fugă pentru a participa la conferința Green Report, Eat Smart. Despre Risipa alimentară. S-a petrecut la Kaufland Basarab în parcare. Original.

cover intro Eat Smart

Să facem totuși o trecere în revistă. În ultimele luni au fost organizate mai multe întâlniri dedicate risipei alimentare.

În primul rând, așadar, care au fost evenimentele?

thingk food

Mai întâi conferința Think Food (mulțumesc Liliana Munteanu) din 24 martie 2016 care a inclus un cover despre risipa alimentară, preluat ca un subiect oportun de la National Geographic Romania. Subiectul a fost prezentat de managing editor Domnica Macri. În același program, Elena Dinu, specialistul MADR privind risipa alimentară, a prezentat legislația comparativă în statele membre. Eu am vorbit despre rural și urban, ruptura dintre cele două medii și creșterea distanței dintre ele în înțelegerea lor privind cum este produsă hrana. AICI http://www.thinkfood.ro/evenimente

cazacioc

Apoi “Poveștile hranei: gunoiul” din 9 iunie 2016. A fost o dezbatere despre risipa alimentară, organizată în parteneriat cu Seneca Anticafe, prin Slow Food București Valahia Gusturilor. Am invitat, ca facilitator, alături de mine, pe Domnica Macri, după o discuție cu responsabilii de la National Geographic Romania și pe Elena Dinu, de la MADR. Un doctorand care are ce spune despre legislația comparativă din UE privind risipa alimentară.

Și acum revenim la Eat Smart. Panelul în care am participat este mai jos. Moderator Maria Coman. am avut bucuria să mă întâlnescu cu amici și să prezint câteva din ideile ce provin din filosofia Slow Food privitoare la risipa alimentară.

DECI.

Risipa alimentară este de fapt pierdere alimentară ȘI risipă. Pentru că se găsește în toate verigile lanțului alimentar.

Lanțul alimentar include în funcționarea sa pierderea și risipa. Nu putem nega. Iar lanțul alimentar industrial are nativ inclusă risipa, ca să scăpăm de ea ar trebui desființat retailul modern.

Comoditizarea hranei este o problemă, dacă mîncarea este ieftină, nu ne mai interesează pierderea de hrană.

Soluțiile sunt responsabilizarea consmatorilor și localizarea hranei, care poate reduce pierderile.

Panelul în care am fost eu inclus este mai jos.

line-up Eat Smart

 În final câteva imagini de atmosferă.

13524374_10154287534620419_8285912453519560480_n

Raluca Fișer (Green Report) și Tiberiu Cazacioc (Slow Food în România)