Dietary Guidelines for Americans? Ca și în cazul consumului de alcool, de tutun, de fast-food, etc. întrebarea pe care și-o pune fiecare (sau ar trebui, dacă nu) este dacă trebuie și în ce măsură, ca autoritatea publică să intervină cu reguli privind consumul alimentar. Fără să vrem, am ajuns într-o situație în care “corporația” ne spune ce este bine sau nu să consumăm, ce anume este acceptabil să fie produs, recoltat și prelucrat, etc. Acesta este pragul de bază al cunoașterii problematicii privind lanțul alimentar, la care trebuie să ne raportăm, înainte de a accepta intervenția statului în domeniu. Ca să dau un exemplu, dacă vreau să cumpăr și să consum ouă dintr-o gospodărie țărănească, pe riscul meu, de ce nu mă lasă autoritățile publice să închei un astfel de contract informal? Unii pot produce ouă, alții pot cumpăra și vor ouă de la țară.

O practică guvernamentală americană veche, este aceea de a studia știintific modul în care se hrănesc americanii, structura dietei lor, corelația cu starea de sănătate și elaboarea la fiecare 5 ani a unei noi ediții a Dietary Guidelines for Americans.

Recenta ediție, dată publicității de Departamentul pentru Sănătate al executivului american, un fel de minister al sănătății ce funcționează pe noul continent, ce aduce nou?

După cum spune presa de peste ocean, doar două dintre reacții:

  • nu mai sunt propuse limite privind colesterolul, ceea ce indirect înseamnă și că dispărut relația dintre ouă, și colesterol, deci victorie pentru egg industry ptr. că o decizie de acum 30 de ani interzicea industriei să pretindă că consumul de ouă are efecte bune asupra sănătății;
  • este stabilită o limită zilnică pentru consumul de zahăr la nu mai mult de 10% din consumul de calorii.

SURSE:

HUFFPOST HEALTHY LIVING http://www.huffingtonpost.com/entry/2015-dietary-guidelines-dga-usda_568e975de4b0a2b6fb6f019d

CNN: New U.S. dietary guidelines limit sugar, rethink cholesterol