“Pentru ca gospodarii se trezesc dimineata, cu ghilimelele de rigoare, pentru ca incepe cu mare zor campania de producere a rasadurilor de tomate si nu numai, as vrea ca macar pentru producatorii mici, frustrati de lipsa pietei de desfacere (asa cam ca mine) sa va prezint niste tomate din nemaipomenita gama “gusturi romanesti” Aveti in atasament foto cu tomatele pe care le mancam fara exceptie toata vara si toamna, supuse unui experiment simplu. Concluzia mea dupa 30 de ani de activitate este ca genetic nu ne-am nascut tampiti insa poate soarele, luna, planetele ne-au adus in situatia in care importam anual miliarde de seminte, in timp ce statiunile romanesti de producere de seminte au angajati ajunsi in pragul saraciei iar campurile lor experimentale arata ca dupa bombardament. Agricultura nu inseamna grija subventiei pe ha, nu inseamna concesii si promisiuni din partea ministerului si organismelor abilitate. Agricultura inseamna munca, daruire, pasiune, satisfactii imense si bineinteles iar munca. Ne uitam intotdeauna ce se intampla la vecini, de ce nu le moare capra, de ce se ingrasa pe zi ce trece? E simplu! Vecinii muncesc, isi respecta valorile si arareori la o tuica se intreaba, fara sa faca din asta un scop al zilei de maine: “Ma, romanii astia sunt tampiti?” Toate cercetarile romanesti din legumicultura anilor 60-90 s-au concentrat pe obtinerea unor soiuri gustoase, cele mai gustoase din Europa si poate fara falsa modestie, din lume. Iar undeva, mai tarziu, noi, romanii ramasi cu nostalgia gusturilor de altadata, am acceptat ineptia teoretica” gusturi romanesti”, “d-ale noastre”, “bun de Romania”, “100% romanesc” si multe altele. Priviti si minunati-va, asta mancam, nu are legatura cu nimic din ce se cultiva in Romania anilor trecuti.

Cum putem tolera o asemenea minciuna concertata? Imi veti spune ca trebuie sa ne aliniem la directivele UE. Imi veti spune ca trebuie sa producem mai mult ca sa putem trai. Nu este suficient sa producem mai mult ca sa traim mai bine! Este suficient sa muncim mai mult, sa ne plangem mai putin si sa avem coloana vertebrala.

Intotdeauna lucrurile trainice, frumoase, respectate au pornit de jos, de la oamenii simpli care stiu sa se bucure de fiecare rasarit si apus de soare, de fiecare fruct pe care il au in gradina, de fiecare floare pe care o planteaza, de fiecare gaza, buna sau rea.

Haideti sa incercam sa revenim la ceea ce am avut si nu am stiut sa pastram- cea mai savuroasa rosie pe care putem sa o cautam mult si bine pe rafturile hypermarketurilor. Nu o vom gasi decat daca folosim seminte romanesti, produse in Romania.”