static1.squarespace.comAm primit de la Biroul de Presă Internațional al Slow Food noutăți. Pentru prima oară evenimentul iese din spațiul gen Romexpo de la Torino și invadează orașul, cum bine spun cei de la HQ Slow Food. Torino este în regiunea Piemont și dacă vreți să visați la mâncarea de acolo, citiți cartea lui Umberto Eco, “Cimitirul din Praga”. Eu am participat la Salone del Gusto în 2014 și este un eveniment de excepție dedicat hranei. Imaginile din galerie sunt capturate de mine, deci toate drepturile sunt rezervate.

“Noutăți însemnate pentru evenimentul internațional care la fiecare doi ani aduce la Torino (Italia) mii de fermieri și de producători artizanali de alimente din din 150 de țări; la cea de-a douăzecea aniversare a primei ediții a Salone del Gusto, și la treizeci de ani de la înființarea Slow Food în Italia, organizatorii au decis să sărbătorească cele două aniversări, regândind evenimentul sub semnul noutății.

Locul

Prezența în cadrul unui centru expozițional este de domeniul trecutului: temele legate de filosofia hranei bune, curate și corecte, promovate de rețeaua mondială Slow Food și Terra Madre, aparțin deja tuturor iar publicul trebuie să beneficieze de ele la un nivel cât mai amplu posibil.

Iată de ce Regiunea Piemonte, Orașul Torino și Slow Food au decis să deschidă porțile evenimentului și să ”invadeze” locurile cele mai frumoase și mai prestigioase ale orașului. Parco del Valentino, Borgo Medievale, Palazzo Reale, Teatrul Carignano, Circolo dei Lettori și Reggia di Venaria,declarată de Unesco Patrimoniu al Umanității, sunt doar câteva dintre spațiile în care se va desfășura evenimentul.

Numele

Încă din 1996, anul primei ediții, Salone del Gusto s-a dezvoltat și s-a schimbat împreună cu Slow Food. În 2004 prima ediție a Terra Madre (Mama Natură) a influențat profund întreaga asociație internațională și în consecință și Salone del Gusto, până când acestea s-au contopit devenind în 2012 unul și același lucru.

Începând cu anul 2016, pentru a sublinia într-un mod fără echivoc faptul că nu poate exista plăcere gastronomică fără responsabilitate și sustenabilitate, și pentru a evidenția importanța cuvenită comunității hranei, evenimentul se va intitula Terra Madre Salone del Gusto.

Datele

Terra Madre Salone del Gusto se va desfășura între 22 și 26 septembrie 2016. Anticiparea datei cu circa o lună raportat la data la care se desfășura în mod tradițional evenimentul, va permite participanților să profite mai bine de clima blândă de la sfârșitul verii/începutul toamnei și să se bucure mai mult de frumusețile orașului Torino.

Carlo Petrini, Președintele Slow Food: «Deja de la închiderea Expo 2015 anunțasem faptul că munca noastră se afla doar la un nou început: Terra Madre Salone del Gusto, prin noua sa configurare, reprezintă esența angajamentului nostru reînnoit și a voinței de a continua drumul început de Slow Food în 1986. Reprezintă așadar, cel mai bun mod de a sărbători nu doar cei 20 de ani ai Salone del Gusto, ci și cei 30 de ani de la nașterea Slow Food în Italia », a continuat Petrini. «Acum mai mult ca niciodată dorim să creăm un eveniment în armonie cu locurile care îl găzduiesc, sensibilizându-i și mai mult pe vizitatori cu privire la patrimoniul nostru comun. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nu vom construi structuri în piețele și în locurile istorice din Torino, încercând să lăsăm orașului o contribuție tangibilă pentru binele comun».”

Pentru mai multe informații, contactați Biroul de Presă Internațional al Slow Food:

Paola Nano, +39 329 8321285 p.nano@slowfood.it