“Până când moartea ne va despărți” se spune în formula sacră rostită cu ocazia celebrării creștine a căsătoriei, în unele biserici. Așa și în cazul Chocolat, sentința definitivă ne va spune cât de mult adevăr este în acțiunea fiscului contra echipei de acționari de la Chocolat, în speță contra lui Tudor Constantinescu. Conform Știri pe surse, PRO TV cere 100.000 de euro despăgubiri de la un fost prezentator (Cristi Șelaru).

Pentru că, audiatur et altera pars, probabil că până la proba contrarie, nu vom avea certitudini. Însă această afacere ne pune o seamă de întrebări. Suntem consumatori și domeniul HORECA trebuie să inspire încredere, pentru că este alimentația publică cu pretenții, este o afacere care oferă nu numai mâncare dar și ambianță, confort, satisfacție, valorizare, imersiune în concepte culturale. Uneori obținute cu tarife ridicate de la clienți și cu poziționări premium.

Dacă la Chocolat s-a întâmplat ce s-a întamplat, cum o fi la alții? Cât de curate și integre sunt unele aventuri antreprenoriale din HORECA? De ce este așa de greu să existe mici afaceri în HORECA, oneste, de mică întindere, cât este plapuma de întinsă și nu mai mult? De ce antreprenorii se lansează big, cât timp  nu au în spate nimic big. De ce nu încep de la un format mic și apoi să îl extindă. Dacă integritate nu mai e în alimentația publică, ce ne mai rămâne din ea?

Morala, probabilă, în cazul Chocolat: Nu vă grăbiți să creșteți!  Luați-o ușor, pas cu pas, step by step*!

*Din replica finală a filmului CONTACT, cu Jodie Foster și David Morse.