Ce ați avut la masa de Crăciun? Nitrit de sodiu (E250), dioxid de sulf (sulfiți), caragenan (E407), acid citric (E 330)?

Un nou studiu al APC în România ne spune ce am pus pe masă și cum am reușit să dîm încă odată sens chimiei și industriei alimentare. “Chimicalele din bucatele de pe masa de Crăciun” este un studiu curajos despre cum suntem cobai pentru un mod aparte de a face profit.

Cum? Suntem complicii industriei alimentare prin dieta noastră, prin felul nostru de viață și asta ar trebui să ne facă, de la un moment încolo, să ne răzvrătim. Publicul consumator (sau măcar o parte a sa?), nu își pune probleme legate de avantajele și dezavantajele pe care i le oferă industria alimentară, de aici sau de aiurea. “Chimicalele din bucatele de pe masa de Crăciun”, un studiu al APC din România ne arată, odată în plus, că pe de o parte avem comoditate, accesibilitate, produse alimentare la îndemână. Aparent. Dar de cealaltă parte stau practici de producție prin care ni se vând false alimente. Este o paradigmă tristă pe care se bazează consumerismul: hrana de calitate, așa cum o știm, se produce cu costuri mari și până la un punct, în cantități mici; hrana pentru masse se produce cu substituenți, adaosuri, costuri reduse și cantități mari. Rezultatul? Cozonaci care nu sunt cozonaci, chefir care nu este chefir, brânză de burduf care nu este brânză de burduf.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

  1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere.
  2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestor produse, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
  3. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Dacă vreți să vă delectați aflând ce anume a trecut prin corpul dvs. vă selectez doar un citat din studiul APC în România:

Produs din categoria dulciurilor pe bază de grăsimi vegetale/Înlocuitor frișcă – HuLaLa, fabricat în Italia și distribuit de Nordic Import Export Co SRL, conține 10 aditivi alimentari: E 472b, E 475, E 435, E 433, E 471, E 401, E 407, E 160a, arome și E 942. Produsul este realizat din apă, grăsimi vegetale hidrogenate din ulei de sâmbure de palmier (24%), zahar (6 grame la 100 grame produs) și proteine din lapte.