Pare un simplu copy de produs de lactate, în speță chefir. Însă ascunde mult mai mult. Luat literal, în sens propriu și nu figurativ, este preparatul de la munte? În ce fel, este produs în zona montană? La ce altitudine? Sunt animale crescute la munte la acea altitudine, pe pășunile carpatine? Cât de mult ne-am obișnuit cu folosirea unor cuvinte, asamblarea lor pentru a crea sugestii care însă nu au absolut nimic real în spate. Din anul 2014 există un regulament european pe care România, precum celelalte state membre, îl transformă în legislație națională. Se lucrează de peste un an la regulament și probabil că noua echipă de la MADR va da bice regelementării. Pentru că ea nu va mai permite oricui, ci numai celor care respectă anumiți parametri, să pretindă și să scrie pe produse “de la munte”. În cazul supus atenției dvs. cred că este vorba de ignoranță, nepricepere. Să nu ne gândim că este cineva care ar vrea să înșele consumatorii.

PS:  Să fie laptele de la munte? De unde? Orice indicație geografică, chiar și de acest tip, trebuie demonstrată, justificată, judecată, arătată transparent consumatorilor. Deocamdată eticheta nu ne spune prea multe. De aceea consumatorii sunt sceptici.