TMday-300x276Stimularea cererii de produse locale poate face din hrană un instrument politic. Hrana înglobează practici de cultură, producție și apoi de consum care reflectă participarea noastră, a economiei românești la circuitul economic global dar și local. Ce înseamnă produs local? Sintagma ascunde un concept sofisticat, extrem de aspirațional. Poate fi un anumit fel de mâncare gătită, specific locului. Care loc? București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Tulcea. Poate fi un preparat gata de consumat care însă este pregătit după o rețetă locală specifică, tradițională, s-ar putea spune. Rețetă locală, mai există așa ceva? Da, în măsura în care avem un răspuns la întrebarea “Ce mai este tradițional, local?”. Și putem găsi un răspuns la asta, căutând în cufărul cu amintiri și memorie. Poate fi un preparat care nu numai că este gătit local dar include ingrediente locale, folosind vegetale și carne de la soiuri și varietăți locale. Ce anume am lăsat pe dinafara bucătăriei noastre? Destul de multe ierburi și plante. Și specii de animale. Se poate reconstrui gastronomia românească. Dacă astăzi în 10 decembrie, cu ocazia Terra Madre Day, gătim și punem pe masă produsele locale.