Doar că trebuie îndeplinite niște condiții minime. Nu pot fi crescuți în aer liber, nu pot fi lăsați să crească aiurea în natură (pădure, deltă, etc.), godacii sunt luați pentru creștere de la fermele mari-autorizate, și porcul este crescut în curte-este sacrificat în curte, nu iese de acolo. Deci, da, poți crește porci în gospodărie, dar cu restricții. Până la urmă, haosul trebuia curmat.

Cum vi se pare că în anul 2018, neoficial – că nu s-a corectat nimic- s-a constatat când se mergea la focare de pestă porcină africană, existența a multor, dar multor porci, în gospodării, neluați în evidență sanitar-veterinară, necrotaliați?

Cum se face că, anecdotic, am aflat din media, un medic veterinar din județul Galați, avea în creștere porci cu pestă porcină africană?

Și să nu uităm că unii industriași din zootehnie, au pierdut mult, iar anul trecut, după ce ferma sa a fost afectată de pierderile cauzate de pesta porcină africană, unul s-a sinucis?

Creșterea la stână? Da, dacă porcii sunt crescuți în spațiu închis, etc. în condițiile enunțate de ordin.

Dacă privim cu atenție în proiectul de ordin, se poate bănui că multe din prevederi erau și înainte în vigoare, chestiuni legate de biosecuritate. Dar nu le respecta nimeni – vize, documente de însoțire.

Unde am semne de întrebare este în legătură cu porcii din rasa Bazna și Mangalița, ordinul cere, pe bună dreptate, înscrierea exemplarelor în registrul genetic. Poate fi o măsură legată de încrucișarea care metisează incorect. Dar pe de altă parte, faptul că nu pot fi crescuți liber, în curte, în natură, mă întreb dacă este bine așa, pentru că aceste rase sunt crescute liber. Poate mă înșel.

Poate părea, la prima vedere un război inegal între creșterea artizanală, țărănească și ce industrială, în care porcii sunt chinuiți etc. Dar pentru cum sunt crescuți în combinate să cerem aplicarea legislației privind bunăstarea animalelor. Și măcar dacă porcii crescuți la curte chiar au o dietă de curte. Credeți?

Ca să închei, cred că haiducia poate să începe să se conformeze. Hai să nu mai lamentăm, este nevoie de o creștere educată, sub control sanitar-veterinar, a porcilor. Și este bine că ANSVSA pune piciorul în prag.

Link la proiectul de ordin http://bit.ly/3aqQTkI

Link la comunicatul de presă al ANSVSA http://www.ansvsa.ro/blog/ansvsa-nu-interzice-cresterea-porcilor-in-gospodarie/