Pentru dobândirea protecției comunitare? Adică să nu mai producă și alții salata asta. Care are minim 14% icre de știucă și 15% icre de pește deltaic. Fără conservanți, fără coloranți, fără altele. Bine, astea nu contează în caietul de sarcini din motive de regulament european.

Schema de calitate a Uniunii Europene este o schemă publică de marketing. Este ca un ajutor de stat mascat, care are însă un scop nobil. Free marketerii ar spune că un produs trebuie validat de piață, în generații. Și nu pre-validat prin mecanisme instituționale. Depinde. Este o formă de susținere și promovare culturală. Au formalizat-o francezii și alte națiuni, și au transpus-o în mecanisme europene.

Un produs certificat IGP, DOP, STG este un produs pentru al cărui circuit de producție, trasabilitate, garantează statul. Locul de producție, materiile prime, metoda de producție, legătura dintre procesul de producție și aria geografică (oameni, natură, cultură). Celelalte produse ale industriei alimentare sunt realizate pe baza de standard propriu.

Schema de calitate a Uniunii Europene este o schemă publică de marketing. Practic propune un set-up de atribute standard, o schemă fixă de tipul one-USP-for-all. Câteva caractiristici standard definesc un produs anume.

Și dacă ați știi ce luptă, ce bătălie, ce frământari au loc în marja creării acestor dosare. Arhive, biblioteci, digitalizări, bibliografii, procese tehnologice, studii. Sinteză și raportare. Dovezi.

Totul pentru ca mașinăria să reziste oricărui asalt asupra narațiunii. A fost sau n-a fost salata cu icre de știucă de Tulcea?

NB. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, după ce a lucrat cot la cot cu grupul aplicant de-alungul unui an, dosarul de cerere de certificare pentru salata cu icre de știucă IGP. Ce este mai greu acum începe!

LINK http://www.madr.ro/industrie-alimentara/sisteme-de-calitate-europene-si-indicatii-geografice/produse-agricole-si-alimentare/caiete-de-sarcini-2018.html