O declara╚Ťie a autorit─â╚Ťilor menit─â s─â sus╚Ťin─â v├ónzarea produc╚Ťiei autohtone de tomate ├«n conjunc╚Ťie cu programul de sprijin pentru produc╚Ťia de tomate. Practic o ac╚Ťiune de sus╚Ťinere a v├ónz─ârii ╚Öi consumului de tomate, o interven╚Ťie ├«n pia╚Ť─â. Avem ╚Öi dovada lumilor rom├óne╚Öti paralele. Sau despre cum se crede c─â func╚Ťioneaz─â ca o magie, declara╚Ťiile publice. Dac─â spunem c─â toat─â produc╚Ťia de tomate rom├óne╚Öti este sigur─â, a╚Öa este, pentru c─â nimeni nu cerceteaz─â? ╚śi pentru cine sunt aceste declara╚Ťii? Care este m─âsura influen╚Ťei lor asupra opiniei publice, le aude cineva, mai mult de 5 secunde, la c├óteva program de ╚Ötiri?

Ac╚Ťiunea are un pic de iz de ­čŹů propagand─â (ceea ce nu este r─âu). ╚śi explic mai jos de ce. Propun ╚Öi alternative, moderne.

╚śti╚Ťi ce ├«nseamn─â 125 probe prelevate si transmise pentru analize, ╚Öi c─â pentru 86 din ele s-au eliberat buletine de analiz─â? Este vorba de un control minimal, prev─âzut de legisla╚Ťia european─â, un control statistic, probabilistic, care nu acoper─â totalitatea produc╚Ťiei de tomate v├óndute ├«n Rom├ónia, din diverse surse.Nu se poate afirma pe baza a doar 86 de buletine de analiz─â, adic─â pentru c├óteva o frac╚Ťiune infim─â de tomate din pia╚Ť─â, s─â extrapol─âm la nivelul ├«ntregii produc╚Ťii realizate ├«n Rom├ónia.

Ave╚Ťi idee cam c├óte zeci de mii de tone de┬á­čŹů tomate rom├óne╚Öti/de produc╚Ťie intracomunitar─â sunt v├óndute zilnic ├«n Rom├ónia?

╚śti╚Ťi cumva dac─â o r i c a r e din ­čŹů tomatele v├óndute la pia╚Ťa Obor, deci o r i c a r e, de la orice tarab─â, este bine crescut─â, nu este super chimizat─â, for╚Ťat─â s─â creasc─â?

Dac─â cump─âr o ­čŹů, o duc la laborator, pl─âtesc analiza ╚Öi g─âsesc dep─â╚Öire de doze de pesticide, pot cere daune interese de la Autoritatea Nationala Fitosanitar─â?

(1) De fapt ╚Ťara aceasta are nevoie de programe de educa╚Ťie. De exemplu, are nevoie ca programele care ├«nso╚Ťesc programul de fructe ╚Öi legume ├«n ╚Öcoli s─â fie bine f─âcute de profesioni╚Öti. Este nevoie ca educa╚Ťia s─â influen╚Ťeze pe termen lung viitori consumatori rom├óni de produse agricole ╚Öi vegetale.

(2) Trebuie ca MADR s─â sus╚Ťin─â un program na╚Ťional de sus╚Ťinere a consumul de legume ╚Öi fructe autohtone sub deviza „Proasp─ât, local ╚Öi de sezon!”

(3) Trebuie o abordare de achizi╚Ťii publice care s─â favorizeze achizi╚Ťia de legume ╚Öi fructe de la produc─âtori locali, nu la libera competi╚Ťie, ├«n sens absolut.

(4) Trebuie sus╚Ťinute institutele de cercetare care creaz─â soiuri rom├óne╚Öti.

(5) Campanii ├«n pie╚Ťele urbane despre soiurile rom├óne╚Öti de tomate, dac─â mai sunt cultivate.

(6) Sezonalitatea s─â devin─â o practic─â. Iar politicile publice s─â se conjuge, s─ân─âtatea cu agricultura, alimenta╚Ťia cu patrimoniul cultural.