Au prelungit, și? Ați🍎observat ceva interesant? Când mergeți la piața🥕urbană🥒și țărănească, atestatele de producător, etichetele privind originea, sunt niște instrumente de informare de rușine. Fotocopii meschine, ascunse privirii, așezate cât mai jos, să nu se vadă, nicio urmă de legătură cu persoana care vinde. Te-ai aștepta, ca urmare a legislației create în România, ca țăranii care muncesc pentru legumele și fructele lor, să afișeze cu mândrie și bucurie, documentele care atestă că sunt țărani, cu care se prezintă la piață. În ce privește certificatele de comercializare, ferește-te să cumperi de la țărani, cu dovadă comercială pentru vreun restaurant, bistro, ești trimis la super-market, cum adică să cumperi din piață și cu acte?

Cred că sunt vreo 5 ani? de când se încearcă o reglementare a accesului în piețele urbane private a legumicultorilor, horticultorilor, pomicultorilor, pe bază de indicație geografică. Sau ca să inventez o sintagmă, pe bază de origine a locului de producție. Singura cale găsită, este de ordin administrativ, un mod impus de sus-în-jos, de atribuire de atestat de producător, de certificat de producător.

Sistemul creat de autorități nu a ținute seama de observațiile societății civile, transmise la acea vreme. Este 🍅total netransparent (nu sunt publicate nicăieri, în nicio bază de date, certificatele de producător eliberate, pe persoane și tipuri de produse, 🍅 nu certifică nimic, pentru că nu este certificată proveniența producției – legume, fructe, alte produse, 🍅 nu avem nicio certitudine că legumele, fructele obținute au fost cultivate și crescute corespunzător.