Conferințele sunt instrumente de lobby, de afaceri publice, dacă nu știați. Cred, însă, că ele ar trebui să jaloneze progresul. Un subiect de discuție, accesul la rafturile retailul modern, alimentul românesc, poate și legislația națională în curs de aplicare, bat toate pasul pe loc. Există mai multe grupuri de interese ale căror agende publice, nu mai vorbesc de cele proprii, nu se potrivesc. Și în toate acestea nu aflăm consumatorul. Cel care bagă miliardele de euro și în cuferele multinaționalelor din retail, dar și în industria alimentară. Lipsește din această conferință, consumatorul, și poate că avocații lui ar putea fi medicii nutriționiști. Nota bene: nimeni nu se întreabă dacă împingerea alimentului românesc la raft va însemna ofertă de alimente românești de calitate. Și odată cu acest subiect, dacă l-am pune la bătaie, s-ar deschide o cutie a Pandorei. Pentru că calitatea costă și spun producătorii, românii mănâncă mult. Ieftin. Și prost.

inner