„Bani elvețieni pentru modernizarea stânelor românești”. Proiectul s-a numit „Modele agricole sustenabile pentru zona montană a României”. Cred că trebuie semnalat pentru că reprezintă un progres spre profesionalizare și spre un pic de adaptare la modernitate. Cu speranța că proiectarea oieritului de tip elvețian să facă ca ocupația precum și creșterea oilor să nu se industrializeze mai mult decât trebuie. Atenție, unul din rezultate a fost crearea standardelor de oier, și posibilitatea deci de organizare a unor cursuri de calificare.

Un consorțiu de ONG-uri româno-elvețiene a reușit să aducă șase stâne din zona montană în secolul 21. Proiectul, desfășurat în perioada ianuarie 2014 – decembrie 2016, intitulat „Modele agricole sustenabile pentru zona montană a României”, finanțat de către guvernul Țării Cantoanelor prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, a vizat construirea de stâne și saivane, asigurarea independenței energetice prin resurse regenerabile, îmbunătățirea managementului în ceea ce privește pășunatul, dar și crearea brand-ului “De la munte”, sub umbrela căruia  se comercializează produse lactate de oaie.

Prin proiect s-a reușit, în mai puțin de doi ani, modernizarea a șase stâne din România, astfel încât condițiile în care lucrează și trăiesc ciobanii sunt acum compatibile cu cele din vestul Europei. Practic, cele patru organizații românești, respectiv Federația Agricultorilor de Munte “Dorna”, AGROM-RO, ROMONTANA și Fundația Open Fields, care au participat la implementarea acestui proiect, au avut în vedere refacerea pășunilor și crearea condițiilor pentru ca acestea să fie exploatate cât mai eficient posibil, construirea de stâne și saivane, dar și amenajarea acestora pentru ca produsele rezultate în urma prelucrării laptelui să fie conform tuturor prevederilor sanitare la nivel comunitar.

Deși proiectul a fost finalizat, consorțiul va continua  monitorizarea evoluției stânelor și va oferi consiliere celor care doresc să preia exemplul celor șase stâne.

În plus, prin proiect s-a reușit și introducerea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) și în Nomenclatorul Calificărilor, a patru noi ocupații specifice oieritului montan: oier montan, cioban montan, baci montan și crescător montan de oi. Membrii asociațiilor au fost calificați în aceste meserii și le pot practica în legalitate.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest proiect accesați http://carpatsheep.ro/