[07.00] Recent a fost dat publicității un studiu privind piețele agricole și problemele de acces ale micilor fermieri. AICI la DG AGRI.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan a promis la preluarea mandatului o analiză privind aplicarea CAP reformată, la jumătatea ciclului european. Precum și o ușurare a poverilor administrative. Să nu uităm că relațiile de piață în lanțul alimentar, sunt în anunmite țări și pe anumite filiere tensionate.

Se pot oferi multe explicații. Cert este că lanțul alimentar nu oferă beneficiile scontate și ele nu sunt echitabil distribuite așa cum se așteaptă unii participanți. Iar acolo unde nu intervine la timp o modificare de politică publică, se nasc tensiuni. Și inițiative precum recent adoptata Lege 123 privind comercializarea produselor agro-alimentare, modificată.

La nivel european se discută despre UTP – Unfair Trading Practices, Parlamentul European adoptat o rezoluție care semnalează Comisiei să preia inițiativa legislativă. Micii fermieri nu au putere de negociere, dar le lipsesc și forța și capacitatea de organizare necesare pentru a se cupla la retailul care domină piața.

De aceea DG AGRI a cerut un studiu despre lanțul alimentar. Propunerile primite de la un grup de experți, mai ales din domeniul academica, au vizat: transparența pieței, managementul riscului, instrumente derivate de protecție, practicile comerciale, contractualizarea, competiția și PAC, acesul la finanțare.

În aceste domenii vede grupul de experți, nevoia de intervenții prin CAP, pentru rezolvarea problemelor de acces ale micilor fermieri.